Prečo sa neplatia faktúry? Najčastejším dôvodom je...

Dočasný výpadok vo financiách je najčastejším dôvodom, ktorý bráni koncovým zákazníkom (B2C) na Slovensku, aby splácali faktúry. Označilo ho necelých 60 % respondentov.

12.02.2020 11:04
debata (1)

Na druhom mieste skončila osobná platobná neschopnosť s podielom 51 %. Zábudlivosť je na treťom mieste, rovnako ako úmyselné nezaplatenie, resp. snaha o podvod s podielom 48 %. Vyplýva to z minuloročnej štúdie skupiny EOS.

Ako skonštatoval konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko Michal Šoltes, dočasný výpadok vo financiách je niečo, čo sa môže prihodiť každému. „Časom sa človeku z toho problému isto podarí dostať. No ak si zoberieme ako dôvod zábudlivosť alebo úmyselné nezaplatenie, tie už svedčia o zlej platobnej morálke Slovákov. Práve na Slovensku dosiahli tieto dôvody pomerne vysoké percentá,“ povedal Šoltes.

Zlepšenie v rámci lehoty úhrad faktúr predpokladá 30 % spoločností na Slovensku. Ako sa bude vyvíjať platobná disciplína v najbližšom období je podľa Šoltesa dôležitým ukazovateľom, pomocou ktorého sa firmy rozhodujú, akým smerom sa má uberať ich podnikanie. Lehota úhrad faktúr v tej ktorej krajine má výrazný vplyv na cash flow každej spoločnosti a plynulý chod jej podnikateľskej činnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #financie #zákazník #faktúra