Stop exekútorom. Sociálna poisťovňa si vymáha dlhy vo vlastnej réžii

Od júla 2017 vymáha Sociálna poisťovňa svoje pohľadávky bez exekútorov, vo vlastnej réžii. Kým do konca roka 2017 dosiahla pomocou nových postupov 35,45 % úspešnosť a za celý rok 2018 to bolo 37,27 %, v minulom roku to bola 48,80 % úspešnosť.

11.02.2020 11:54
výplata, dávanie, peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Do rozpočtu poisťovne tak od dovtedajších dlžníkov pribudlo viac ako 58 miliónov eur. Vymáhanie vlastnými silami je pre Sociálnu poisťovňu o 20 % efektívnejšie ako v exekučnom konaní. Výsledky vymáhania v minulom roku poukazujú aj na lepšiu schopnosť dlžníkov splatiť svoje záväzky už v priebehu kalendárneho roka, a nie s väčšími časovými odstupmi ako to bolo v minulosti,“ uvádza hovorca poisťovne Peter Višváder.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje úspešnosť vymáhania, je podľa neho druh použitého exekučného prostriedku. Tým môže byť účet v banke, mzda či dávka, ale aj dobrovoľná úhrada bez využitia exekučného prostriedku, keď dlžník po doručení oznámenia o začatí vymáhania pohľadávku sám uhradí. Najčastejšie však Sociálna poisťovňa siahne dlžníkom na účet v banke (76 %), mzdu (4 %) či dávku (2 %), respektíve zašle dlžníkovi spomínané upovedomenie o dlhu bez použitia exekučného prostriedku (18 %).

Na objeme pohľadávok uplatnených Sociálnou poisťovňou v správnom výkone sa v roku 2019 podieľalo 60 % právnických osôb, ktoré uhradili 79,50 % z objemu predpísaných úhrad. Pri vymáhaní vo vlastnej réžii sa pritom z hľadiska druhu pohľadávky najlepšie uplatnili pohľadávky poistného (tvorili 82,10 % z celkového objemu všetkých druhov predpísaných pohľadávok), pohľadávky poistného za rok 2019 predstavovali až 92,60 % z celkového objemu úhrad dlžníkov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dlhy #exekúcie