V Česku sa oplatí šetriť, na Slovensku míňať

Slováci sú rekordérmi únie v zadlžovaní. Motivujú ich aj nízke úroky pôžičiek. Úplne naopak to majú v susednom Česku. Tam sa pôžičky držia hore, oveľa viac sa tak vyplatí sporiť.

09.02.2020 19:00
debata (6)
vývoj úrokovej sadzby českej národnej banky

„Približne tri roky som každý deň cestoval učiť na strednú školu v českom meste Třinec. Popri tom som aj u nás v Čadci učil na jazykovej škole a tak sa mi podarilo našetriť zopár českých korún,“ priblížil učiteľ Tomáš Martaus. Ten ostal šokovaný po tom, čo sa rozhodol trvalo žiť na Slovensku a chcel si previesť české koruny na eurá. „Zarazili ma naše nízke úroky. Najlepší ročný termínovaný vklad na Slovensku zhodnotí peniaze o 0,8 percenta. Na porovnanie, v českej banke mi peniaze zarobia dve percentá a ak budem mať šťastie, zarobím aj na posilňovaní koruny oproti euru,“ dodal Martaus.

Za všetkým je nečakané zvýšenie základnej úrokovej sadzby v Česku. Tamojšia centrálna banka sa rozhodla ísť proti európskemu trendu. A to aj napriek možnému návratu krízy. „Banková rada zvýšila dvojtýždennú repo sadzbu o 25 bodov na 2,25 percenta,“ povedal guvernér Českej národnej banky (ČNB) Jiří Rusnok. To je oveľa vyššia hodnota ako v krajinách používajúcich spoločnú menu euro, kde je základná úroková sadzba na rovnej nule.

Stop pre rast cien

Vysoké úroky majú v susednej Českej republike zastaviť prudký rast cien, ktorý sa blíži k úrovni troch percent. „S ďalším zvyšovaním úrokov v našej prognóze nepočítame. Otvorenou je otázka možného zníženia úrokov niekedy v druhej polovici tohto roka,“ dodal Rusnok. Všetko bude podľa neho závisieť od toho, aké dáta budú prichádzať z domácej a zo zahraničnej ekonomiky.

Na finančných trhoch však prekvapivý krok ČNB výrazne posilnil českú menu. Ešte koncom septembra minulého roka sa jedno euro dalo vymeniť za 25,91 koruny. Teraz len za 24,89 koruny. V najbližších týždňoch až mesiacoch sa bude česká koruna posilňovať, no potom sa opäť oslabí, odhadujú analytici. "Kurz začne klesať v okamihu, keď si vyššie úrokové sadzby vyberú daň na hospodárskom raste,“ povedala česká ekonómka a riaditeľka Next Finance Markéta Šichtařová.

Drahé pôžičky

Vyššia úroková sadzba ČNB v ekonomike Českej republiky automaticky zdraží pôžičky. Už dnes sa na miestnom finančnom trhu najlacnejšia hypotéka predáva s ročným úrokom 2,3 percenta. V takom prípade má pôžička splatná o 30 rokov vo výške 2,5 milióna korún (100-tisíc eur) mesačnú splátku 9 625 korún (385 eur).

Na porovnanie, na Slovensku sa najlacnejší úver na bývanie predáva s ročným úrokom vo výške 0,6 percenta. V takom prípade má 30-ročná hypotéka vo výške 100-tisíc eur splátku 303 eur. V porovnaní s českým úverom je splácanie slovenskej pôžičky lacnejšie o 83 eur za mesiac. V priebehu jedného roka sa slovenská úspora vyšplhá až na 996 eur.

V Česku sa oplatí šetriť

Drahé pôžičky majú ľudí aj firmy motivovať k šetreniu. Práve nižšia spotreba môže spomaliť tohtoročné zdražovanie. Cieľom ČNB je znížiť súčasný rast cien z troch na dve percentá za rok. Pre vysoké úroky je momentálne v Českej republike výhodnejšie šetriť, ako si zobrať úver. Aktuálne je v domácej ekonomike najvyšší úrok pri ročnom termínovanom vklade vo výške jedného percenta za rok. Nárok naň majú ľudia s vkladom nad 10-tisíc eur. Klientom s úsporami vo výške pár tisíc eur však finančné domy zhodnotia peniaze len o 0,8 percenta. V takom prípade dosahuje ročný výnos z uloženia 5-tisíc eur sumu 40 eur.

V Českej republike banky ponúkajú ľuďom zhodnotenie peňazí až o tri percentá za rok. No v tomto prípade je podmienkou, že klient vložené finančné zdroje nevyberie najbližších 10 rokov. Pri ročnom termínovanom vklade sa úroky bežne pohybujú okolo dvoch percent za rok. Vloženie 250-tisíc korún (5-tisíc eur) zhodnotí za dvanásť mesiacov peniaze o 2 500 korún (100 eur). V porovnaní so slovenským termínovaným vkladom uloženie peňazí v českej banke za rok prinesie o 60 eur vyšší zárobok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ČNB #česká koruna