Slovnaft chce stavať obriu spaľovňu za 200 miliónov eur

Spoločnosť Slovnaft plánuje v areáli svojej bratislavskej rafinérie vybudovať centrum na energetické zhodnotenie odpadu.

30.11.2023 10:51
slovnaft Foto:
Slovnaft.
debata (2)

Predpokladaná kapacita zariadenia je 316.700 ton ročne. Jej investičné náklady sa odhadujú približne na 200 milióna eur. Spustenie výstavby sa odhaduje o dva roky. Vyplýva to zo zámeru predloženého na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

„Centrum energetického zhodnotenia odpadov bude pozostávať z prevádzky na dotriedenie vytriedených zložiek odpadu a zariadenia na energetické zhodnocovanie nebezpečného, a nie nebezpečného odpadu z komunálnej a priemyselnej sféry,“ uviedla spoločnosť v zámere.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac Kto zaplatil štátu najviac? Rekordérom je Slovnaft, štátna pokladnica získala stovky miliónov (+ rebríček)

Centrum bude podľa spoločnosti schopné zhodnotiť odpad z uvažovanej zvozovej oblasti regiónu západného Slovenska. Zároveň zabezpečí aj zhodnotenie odpadového kalu z vlastnej produkcie rafinérie. „Energetické zhodnocovanie zmesového komunálneho a priemyselného odpadu je spojené s výrobou a dodávkou pary a elektrickej energie pre rafinériu, prípadne do distribučnej sústavy,“ dodala.

Zariadenie je v zámere predstavené v dvoch variantoch, ktoré sa odlišujú v riešení čistenia spalín z navrhovanej činnosti. Plánovaná investícia má priniesť aj 40 pracovných miest. Predpokladaný začiatok výstavby je v roku 2025, výstavba by mala trvať štyri roky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #spaľovanie odpadu