Koniec Matovičovho balíka? Nezastavil ho Sulík ani Čaputová, Ficov kabinet chce zmeny

Najskôr to mal byť nástroj na zvyšovanie pôrodnosti na Slovensku, neskôr bol prezentovaný ako protiinflačné opatrenie. Reč je o rodinnom balíku z dielne Igora Matoviča, ktorý bol predstavený ešte na jeseň 2021. Odvtedy prešiel viacerými zásadnými zmenami, až jeho názov nakoniec zľudovel na „dvesto eur na dieťa“.

22.04.2024 05:00
debata (179)
Igor Matovič, odpočet na ministerstve financií
Video

Matovičovo hnutie s pôvodným názvom OĽaNO sa s ním dokonca na bilbordoch prezentovalo ako s najvýraznejším úspechom svojho vládnutia. Pripomeňme, že súčasťou balíka boli prídavky na dieťa zvýšené na 60 eur a maximálny daňový bonus na dieťa vo výške 140 eur. Takzvané „krúžkovné pre deti“ z neho nakoniec vypadlo.

Matoviča v tom čase podržali pri hlasovaní v parlamente aj traja poslanci, ktorí vyšli z Kotlebovej strany ĽS NS – Filip a Štefan Kuffovci a Tomáš Taraba. Teraz minister Tomáš Taraba vyhlásil pre portál Postoj, že s istotou bude prorodinný balík okresaný. Podľa neho ešte nie je zrejmé, či budú znížené rodinné prídavky, alebo daňový bonus. Dodáva, že v koalícii Matovičov balík nemá veľkú podporu a je proti nemu veľká oponentúra.

SR MH ceny energie 2024 BAX Čítajte viac Dotácie na lacný plyn sa skončia, príde cenový skok. Analytici predpovedajú, čo čaká domácnosti

Úprava rodinného balíčka tak bude zrejme ďalšia súčasť konsolidačného balíka, ktorý vláda pripravuje. Rezort financií avizuje, že v budúcom roku plánuje šetriť na úrovni jedného percenta hrubého domáceho produktu, čo je zhruba 1,4 miliardy eur. Šéf rezortu financií Ladislav Kamenický už ohlásil zvýšenie daní zo sladených nápojov a rozšírenie dane z tabakových výrobkov.

Pomoc pre rodiny

Štát musí výrazne šetriť, aby osekal vysoké deficity a nasmeroval verejné financie opäť na udržateľnú trajektóriu. Európska komisia na tento rok odhaduje Slovensku najhorší deficit spomedzi všetkých členských krajín európskeho bloku. Premiér Robert Fico (Smer) už dávnejšie avizoval, že koalícia pri úsporách nechce znižovať sociálny štandard obyvateľov.

Aj minister Taraba v rozhovore pre portál Postoj povedal, že v koalícii musia nájsť balans na udržanie medzi čo najadresnejším sociálnym štandardom ľudí a ozdravením verejných financií. „Pod ochranou sociálneho štandardu si však nepredstavujem plytvanie,“ povedal pre portál.

Na hrozbu konca balíka zareagovalo aj Matovičovo hnutie Slovensko. Poukazuje na slová premiéra Fica z konca septembra 2023, keď sa opakovane vyjadroval, že sa „nebude rušiť nič z toho, čo ľudia majú“. Hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky povedal, že si chcú počkať na finálny návrh vlády, ktorým sa bude meniť rodinný balík, a potom sa k nemu vyjadria. „Ak Fico nechce rozšíriť svoju bohatú zbierku nesplnených sľubov a megaklamstiev, nespácha svinstvo na deťoch a nesiahne rodinám s deťmi na 200 eur mesačne, ktoré im mimoriadne pomáhajú,“ napísalo hnutie pre Pravdu.

Uťahovanie opaskov

Matovičov prorodinný balíček stojí štátnu kasu ročne vyše miliardy eur. Pre jeho neadresnosť balík kritizovali, pretože pomoc je plošná, a nie je adresne zameraná len na tých, čo to skutočne potrebujú. Matovičovi vyčítali, že pomoc je extrémne drahá a odkázaní ľudia z nej dostanú len málo. Rozpočtová rada tiež napríklad upozorňovala, že pomoc je plošná a najviac eur pristane v peňaženkách bohatších rodín.

V praxi zvýšené prídavky dostávajú aj bohaté rodiny, ktoré na ne nie sú odkázané. Rovnako si majetnejší rodičia môžu uplatniť aj maximálny daňový bonus na dieťa. V dôsledku takto nastavených pravidiel prichádza štát o stámilióny eur.

Ako už bolo spomenuté vyššie, zatiaľ nie je zrejmé, akým spôsobom vláda okreše balíček a ani koľko tým ušetrí. Ešte minulá vláda Ľudovíta Ódora však predstavila takzvané lego kocky pre novú vládu, teda sto konsolidačných opatrení za desať miliárd eur, ktorými sa môže Ficov štvrtý kabinet pri ozdravovaní verejných financií inšpirovať.

Medzi opatreniami boli aj tie na zvýšenie zacielenia sociálnych výdavkov na odkázané skupiny. Vláda úradníkov napríklad navrhla, aby sa znižoval daňový bonus s rastom príjmu. Toto by mohlo do štátnej kasy priniesť v roku 2025 a 2026 vyše 270 miliónov eur.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Lacné solárne panely zaplavili trh. Sú také lacné, že si z nich ľudia robia ploty. Záujem narástol aj na Slovensku

Ódorov kabinet tiež prepočítal zmeny vo vyplácaní prídavku na dieťa. Zníženie prídavku na dieťa na polovicu pre domácnosti mimo hmotnej núdze by prinieslo v roku 2024 takmer 200 miliónov eur. V rokoch 2025 a 2026 by to bolo už zhruba 400 miliónov eur. Aj tieto príklady jasne ukazujú, že ak sa pomoc nastaví adresne a pre tých, ktorí to potrebujú, štát dokáže ušetriť stámilióny eur.

Nezastavil ho Sulík ani Čaputová

Proti Matovičovmu balíku sa vzniesla veľká vlna nevôle. Kritizoval ho aj Matovičov vtedajší koaličný partner Richard Sulík (SaS), ktorý upozorňoval, že najviac si polepšia najbohatšie rodiny. Ilustroval to na príklade vtedajšieho predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). „Sme zásadne proti tomu, aby sa obce skladali na to, že Kollár bude mať vyše 30-tisíc eur ročne na všetky jeho deti,“ vyhlásil Sulík.

Aj väčšina ekonómov v tom čase upozorňovala, že najchudobnejší nedostanú najviac peňazí, peniaze sa budú „rozdávať z helikoptéry", chudobu to zníži len pracujúcim rodinám s deťmi a v konečnom dôsledku to zaplatia samosprávy.

Ekonómovia sa zhodli na tom, že pomoc pre ľudí v časoch rekordného zdražovania má byť adresná, včasná a dostatočná. Z nastavenia balíka bolo zrejmé, že išlo o pravý opak, teda že je to plošné opatrenie pre všetkých. Boli to „peniaze z helikoptéry", teda pojem, ktorý sa zaužíval v súvislosti s masívnym rozdávaním finančných stimulov bez toho, aby sa rozlišovalo, či je niekto na finančnú pomoc odkázaný, alebo nie.

Ďalšou námietkou verejnosti proti balíku bolo to, že ho realizovali bez odbornej debaty a v zrýchlenom režime. Len za šesť dní prešiel najskôr vládou a neskôr aj parlamentom. Narazil až na veto prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá ho vrátila späť zákonodarcom. Veto prezidentky nakoniec v parlamente prelomili. Zatiaľ čo sulíkovci hlasovali proti balíku, potrebné hlasy získal Matovič od nezaradených poslancov, ktorí kandidovali za fašistickú Kotlebovu stranu ĽS NS.

© Autorské práva vyhradené

179 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus #prídavky na deti #Igor Matovič