Tibor otvoril obálku a zažil šok: nedoplatok za vodu 800 eur. Takéto správy dostalo zrejme mnoho ľudí

V utorok 30. mája, keď poštárka priniesla ročné zúčtovanie a Tibor otvoril obálku, zažil šok: čakal ho nedoplatok 800 eur za teplú vodu. Tibor býva v 3-izbovom byte v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto.

06.06.2023 05:00
kotol Foto:
Ilustračné foto.
debata (83)

Pre 4-člennú rodinu je to síce nemalá položka, no ešte horšie dopadli niektorí susedia dôchodcovia, ktorým prišli 300– až 400-eurové nedoplatky za teplú vodu. Od roku 2020 týmto penzistom vzrástli náklady na teplú úžitkovú vodu z 2,26 eura za kubický meter na 2,74 eura v roku 2021 a tento rok sa vyšplhali až na 3,82 eura.

„Je to paradox – deťom som povedal, že sa v zime majú teplo obliecť a na kúrení sme ušetrili 80 eur, v byte sme mali 19 až 20 stupňov. No na teplej vode človek ťažko ušetrí – musí sa sprchovať a umývať riad,“ povedal Tibor pre denník Pravda.

Video

„Na budúci rok zvýšime zálohové platby, čím cena nájomného, spolu s elektrinou a káblovkou dosiahne zhruba 450 eur. Čo je dosť, keď uvážim, že bývam vo vlastnom byte. Neviem si predstaviť, z čoho to budú platiť penzisti, najmä ak žijú v byte sami,“ dodal Tibor.

ceny energie žena zarmútok neistota Čítajte viac Sofii prišiel nedoplatok skoro 2-tisíc eur, zostala zaskočená. Myslela som si, že sa pomýlili, tvrdí

Podobnú situáciu zažilo mnoho ľudí po celom Slovensku. Do konca mája totiž prichádza vyúčtovanie za minulý rok. Môže to byť aj preplatok, no väčšinou ide o nedoplatky či už za teplo, vodu, či iné energie. Ak mal niekto nastavené nízke preddavkové platby a napríklad vykuroval nadpriemerne veľa, môže sa dočkať nemilého prekvapenia.

Ročné vyúčtovanie by malo obsahovať reálne náklady na teplo, vodu či rôzne služby spojené s prevádzkou a správou bytového domu alebo nebytového priestoru. Ďalej tiež úhrady za všetky služby, ktoré súvisia s užívaním bytov a nebytových priestorov, príspevky do fondu opráv a poplatky za správu.

Nedávno upozornila televízia Markíza o prípadoch dvoch žien z Nových Zámkov, ktorým došli nedoplatky takmer 2 000 eur, resp. vyše 1 500 eur. „Celkovo dokopy mám zaplatiť 1 561,84 eura. Neviem si predstaviť, ako táto suma mohla vzniknúť,“ hovorí pre televíziu Markíza Adriána.

Na druhej strane Sofia mala na malý dvojizbový byt nedoplatok 1 995 eur. „Najvyššia položka bola kúrenie. Myslela som, že sa pomýlili,“ povedala.

Obidve to preto reklamovali. No reklamácie im neuznali a teraz to musia doplatiť. Predseda predstavenstva a riaditeľ Bytového družstva v Nových Zámkoch Peter Klobučník pre televíziu povedal, že si vypýtali dáta o Sofiinom kúrení a na základe nich jej reklamáciu zamietli. Dodal, že zo 64 reklamácií uznali iba deväť.

Extrémne nárasty sú ojedinelé, no nedoplatkov pribudlo

Vyšší podiel nedoplatkov na úkor preplatkov zaznamenala aj prezidentka Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku Monika Šamková, pod ktoré spadá 48-tisíc domácností a regionálne centrá po celej krajine.

obchod, potraviny, supermarket, zakaznik, nakupovanie, maso, ude Čítajte viac Prečo nie je v ponuke viac slovenských potravín? Pravda sa ťažko prijíma

„Aj v Košiciach sa znížili preplatky a zvýšili sa nedoplatky. Pokiaľ správca domu neupravil zálohové predpisy po zvýšení cien za energie, tak vlastníci majú nedoplatky. Ja mám vo svojom dome tiež nedoplatky za kúrenie a ohrev vody, lebo dodávateľ tepla mi poslal oznámenie o zvýšení cien neskoro. Mám zvýšené náklady aj za služby ako výťah či upratovanie, kde dodávatelia upravovali ceny na základe inflácie a zvýšenia minimálnej mzdy,“ tvrdí pre denník Pravda Šamková.

O takých extrémnych nedoplatkoch ako spomínané prípady vyššie však nepočula ani od kolegov z brandže a aj napriek tomu, že má v správe 300 bytov.

Výkonná riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anna Krajčiová vysvetľuje, že preplatok alebo nedoplatok je v podstate matematické vyjadrenie rozdielu medzi zaplatenými preddavkovými platbami a skutočnými nákladmi. „Správcovia bytových domov na základe zvýšenia cien energií upravovali výšku preddavkov už v priebehu roku 2022, teda vo vyúčtovacích faktúrach za minulý rok správcovia nezaznamenali výrazný nárast nedoplatkov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ hovorí Krajčiová.

Na čo si dať pozor

Vysoké nedoplatky spojené s vlastníctvom a užívaním bytu boli za minulý rok vyčíslené iba v ojedinelých prípadoch, tvrdí Krajčiová. Dôvodov, prečo je to tak, mohlo byť viacero. Jedným z nich môže byť ten, že vlastník bytu nezaplatil v plnej výške a včas všetky zálohové platby za byt. Druhým môže byť to, že sa zvýšil počet osôb v byte. Tretím môže byť fakt, že majiteľ dal svoj byt do prenájmu a správcu o tom neinformoval a nepožiadal o zmenu výšky zálohovej platby. V neposlednom rade môže ísť aj o poruchu meračov alebo únik vody.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Štátny bonus na tepelné čerpadlo aj 13-tisíc eur, na fotovoltiku 3-tisíc eur. Kde sa hlásiť?

Všetky náklady jednotlivých položiek sú uvedené vždy na faktúrach. Ak sa niekomu nepozdáva záverečné vyúčtovanie, musí sa obrátiť na svojho správcu. Ten by mu mal vysvetliť každý údaj.

Môže požiadať aj o reklamáciu. Každá jedna reklamácia odberateľa sa musí riešiť individuálne a rieši ju správca. Ten musí byť spôsobilý odberateľovi vysvetliť, prečo má nedoplatok či preplatok. On zastupuje domácnosť, on dojednáva zmluvy, odbery. Ak vlastník bytu neuspeje, musí nedoplatkové sumy zaplatiť. Ak tak nevládze urobiť v jednej platbe, môže si vypýtať splátkový kalendár.

Ak hovoríme o faktúrach za teplo, je dobré mať na mysli, že každý byt môže byť vykurovaný iným spôsobom. Dom môže byť vykurovaný z centrálneho zdroja tepla (CZT) alebo individuálne vlastným plynovým zdrojom tepla – to je úplne v rukách vlastníkov, za akú cenu si nakúpia plyn. Faktúry za energie a iné služby účtuje správca bytov. Ten ich rozpočítava medzi vlastníkov bytov a nebytových priestorov podľa dohodnutých podmienok. Každý obyvateľ môže mať inú spotrebu, preto sa môže stať, že ten, kto ju má nižšiu, dopláca na toho, kto ju má vyššiu.

„Domácnosti si vedia skontrolovať svoje pomerové merača v byte v čase odpočtu a porovnať si ich s tým, čo správcovská spoločnosť uviedla vo vyúčtovaní za byt. Ak si chcú overiť celkové náklady objektu za teplo, správcovská spoločnosť je povinná sprístupniť faktúru za teplo, prípadne aj zmluvu o dodávke a odbere tepla, kde celá schéma a spôsob fakturácie sú detailne popísané,“ radí výkonná riaditeľka Slovenského zväzu výrobcov tepla Zuzana Klčová.

Každý dodávateľ tepla má stanovenú cenu Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pre celé mesto. Nemôže sa stať, že jednému odberateľovi ponúkne inú cenu ako druhému odberateľovi, upozorňuje Klčová.

Klčová pripomína, že už druhá polovica roka 2021, keď sa tvorila cena tepla na rok 2022, bola v energetike poznačená vznikom a prudkou akceleráciou bezprecedentnej krízy spojenej s rastom cien energetických nosičov – komodít. Predovšetkým zemný plyn a elektrická energia výraznou mierou ovplyvnili celkové náklady na výrobu tepla v sústavách CZT. Horšie sú na tom v systéme individuálneho vykurovania v bytovkách. „Napríklad maximálnu cenu plynu komoditu pre rok 2022 ÚRSO stanovil na 42,50 eura za megawatthodinu, pričom individuálne kotolne mali ceny aj okolo 100 eur,“ hovorí Klčová.

úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Čítajte viac Onedlho sa zvýšia príspevky aj o desiatky eur. Pozrite si v tabuľke, kto si polepší najviac

Klčová tiež upozorňuje, že si treba dať pozor na to, ktoré poplatky šli hore, lebo vyúčtovanie za užívanie bytu je komplexné, za všetko, nielen za teplo. „A súčasne si treba dať pozor na to, či správca v zálohách reflektoval meniacu sa situáciu v cenách, ktoré dostával od svojich dodávateľov. Ak ich nepremietol, a domácnosti boli nastavené na menšie zálohy ako mali byť, tak nedoplatky môžu byť nepríjemné. Ale za rok 2022 za dodávateľov tepla zo systémov CZT nepredpokladáme u našich odberateľov vysoké nedoplatky. Ak sú, tak len ojedinele,“ dodáva výkonná riaditeľka.

Energetický analytik Andrej Lednár zo spoločnosti Prvá energetická hovorí, že treba si uvedomiť fakt, že hlavne náklady za výťahy, osvetlenie či vykurovanie spoločných priestorov stúpli exponenciálne. „Problémy majú hlavne polyfunkčné budovy, keď ceny za elektrinu spoločných priestorov sú neregulované. Čo sa týka priamo bytov, je to skôr o nízko nastavených platbách, často zle nastavený počet osôb.

Slovensko bol celoeurópsky unikát a naše spotreby rástli počas najväčšej krízy. Správanie prispôsobilo len minimum ľudí a aj to môže viesť k vyšším platbám, hlavne ak boli vyššie jednotkové ceny, napríklad za spomínané teplo,“ myslí si Lednár.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #voda #teplo #nedoplatok