Slovenské elektrárne sa dohodli na spolupráci s významným dodávateľom paliva

Spolupráca na dlhodobom riešení diverzifikácie paliva pre jadrové elektrárne na Slovensku je jednou z kľúčových oblastí memoranda, ktoré dnes podpísali Slovenské elektrárne a francúzska spoločnosť Framatome. Podpísali ho v Bratislave v rámci stretnutia prezidentky SR Zuzany Čaputovej a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

31.05.2023 17:12
Na snímke generálny riaditeľ Slovenských... Foto:
Na snímke generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE) Branislav Strýček.
debata (10)

„Jadrové elektrárne na Slovensku predstavujú kľúčové piliere našej národnej energetickej bezpečnosti. Zaistiť diverzifikáciu dodávok jadrového paliva pre stabilnú prevádzku elektrární Bohunice a Mochovce považujem za jednu z našich hlavných úloh. Som veľmi rád, že sme sa pri tomto projekte s Framatome spojili v spolupráci s ďalšími európskymi prevádzkovateľmi reaktorov VVER 440,“ informoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček.

Memorandum o porozumení a rozvoji strategických vzťahov medzi Slovenskými elektrárňami a Framatome vytvára základ pre ďalší rozvoj dlhodobých vzťahov v oblasti jadrovej energetiky – prevádzky a údržby jadrových elektrární, bezpečnosti a modernizácie, zvyšovania účinnosti, prístrojového vybavenia či v oblasti digitálnej a kybernetickej bezpečnosti. „Framatome sa plne angažuje v podpore jadrového priemyslu a energetickej politiky Slovenskej republiky.

Leyenová Čítajte viac Koniec štedrým dotáciám za drahé energie? Ukončite ich, vyzýva eurokomisia členské štáty

Táto dohoda potvrdzuje dôveru, ktorú nám náš zákazník, Slovenské elektrárne, v priebehu rokov prejavil. Je to ďalší dôkaz našej vôle pokračovať v tejto silnej spolupráci. Naši zákazníci sa spoliehajú na naše robustné a spoľahlivé odborné znalosti, skúsenosti a integrovaný dodávateľský reťazec – najmä v oblasti jadrového paliva,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Framatome Bernard Fontana.

S cieľom zaistiť bezpečnosť a kontinuitu prevádzky jadrových elektrární s tlakovodnými reaktormi VVER 440 sa spoločnosť Framatome, v spolupráci so Slovenskými elektrárňami a ďalšími európskymi prevádzkovateľmi, sústredí na vývoj 100-percentne európskeho dizajnu jadrového paliva pre tento typ reaktorov.

Framatome je medzinárodnou spoločnosťou s viac ako šesťdesiatročnou tradíciou. Podieľa sa na projektovaní jadrových blokov, výrobe jadrového paliva, inštalácii a servise zariadení a komponentov, na systémoch riadenia. Je dodávateľom pre vyše 380 jadrových zariadení po celom svete. Svoje zastúpenie má Framatome aj na Slovensku, s vyše 100 zamestnancami. Pre Mochovce 3 a 4 dodal Framatome systém kontroly a riadenia.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #jadrová energetika #Francúzko