Koniec štedrým dotáciám za drahé energie? Ukončite ich, vyzýva eurokomisia členské štáty

Inflácia sa stále drží na vysokých úrovniach. Spoliehať sa na zvyšovanie úrokov Európskej centrálnej banky (ECB) nemusí stačiť.

31.05.2023 11:04
Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
debata (10)

Európska komisia vyzýva členské krajiny, aby znižovali svoje verejné výdavky spojené s energetickou pomocou. Krajiny majú doteraz spustené kompenzačné schémy, ktorými pomáhajú domácnostiam či firmám zvládať vysoké účty za energie. S tým by mal byť podľa eurokomisie koniec.

Ceny energií medzičasom klesli na predvojnovú úroveň. Cena plynu je rovnaká ako bola pred dvomi rokmi. Cena elektriny klesá podobným tempom. Problémom však stále ostáva vysoká inflácia. V Európske únie už v priemere klesla z dvojciferných hodnôt až na sedem percent, no ďalšie znižovanie môže byť pomalšie. To, čo drží infláciu vysoko, už nie sú energie, ale drahé potraviny a priemyselné produkty.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Cena elektriny padla do mínusu. Čo sa stalo a kto na tom zarobí? (odpovede)

Eurokomisia upotoňuje, že znižovanie inflácie netreba nechať len na pleciach ECB. Zvyšovanie úrokových mier nestačí, treba znížiť aj verejné výdavky. Navrhuje najmä postupné odstavenie opatrení, ktoré domácnostiam pomáhali s vysokými cenami energií, informuje portál Euractive.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Európska komisia