Stovky nových miest a miliónov investícií. Na Slovensku rastie nový pilier priemyslu

Pritečú stovky miliónov eur vo forme nových investícií a vzniknú tisícky nových pracovných miest. Rastie tak nový pilier slovenského priemyslu.

04.06.2023 05:00
Závod, Vaillant, priemysel Foto:
debata (68)

Štyri západoeurópske spoločnosti už avizovali, že do výroby tepelných čerpadiel na Slovensku nalejú nové peniaze. S odklonom od ruských fosílnych palív a s budovaním zelenej ekonomiky je to perspektívny biznis, ktorý má budúcnosť. Predaje nových tepelných čerpadiel narastajú a ľudia sa stále v čoraz väčšej miere zajímajú o alternatívne zdroje energie. Motorom záujmu ľudí o nové zdroje energie boli aj štátne dotácie.

Lukratívny biznis s tepelnými čerpadlami a jeho prínos pre slovenskú ekonomiku si zrejme uvedomuje aj nová vláda úradníkov. Kabinet Ľudovíta Ódora už stihol udeliť investičné stimuly práve pre tieto firmy. Vláda minulý týždeň odklepla spoločnosti Hoval stimul vo výške osem miliónov eur. V Istebnom na Orave investuje zahraničná spoločnosť spolu 53 miliónov eur do rozšírenia výroby tepelných čerpadiel. Vznikne minimálne 450 nových pracovných miest. V podobnom duchu je aj finančná injekcia pre nového investora v Rimavskej Sobote, s ktorým štát už stihol podpísať zmluvu. Štátna pomoc bude vo výške 41 miliónov eur. Nemecká spoločnosť Winkelmann chce preinvestovať 110 miliónov eur a vzniknúť môže 450 nových miest.

Video
VIDEO: Tepelné čerpadlá poháňajú aj Národný futbalový štadión

„Globálny dopyt po tepelných čerpadlách je obrovský. V Európe sa dopyt zvýšil v minulom roku o 40 percent na tri milióny predaných kusov. Aj v tomto roku by mali predaje rásť dvojciferným tempom. Najväčšia produkcia tepelných čerpadiel je v Číne, ktorá dodáva 40 percent globálnej produkcie,“ tvrdí pre Pravdu analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord.

veterná elektráreň Čítajte viac Rakúsko nám ukázalo svoj energetický klenot. Z čoho majú elektrinu, keď odmietajú jadro?

Ako upozorňuje, pre Slovensko je priaznivé, že sa tu rozširujú továrne na výrobu čerpadiel a komponentov, ale z hľadiska počtu zamestnaných ľudí sa to automobilovému či všeobecne strojárskemu sektoru nemôže vyrovnať. Podľa Štatistického úradu bolo vlani v lete v našom priemysle celkovo zamestnaných 675-tisíc ľudí. Plánované investície do nových tovární na tepelné čerpadlá by mali vytvoriť spolu asi 2 500 nových pracovných pozícií.

Denník Pravda sa pozrel na štyri najvýznamnejšie investície do tepelných čerpadiel na Slovensku.

1. Vaillant v Senici

Nový megazávod na výrobu tepelných čerpadiel už rastie v Senici. Stavia ho významný európsky výrobca zariadení na vykurovanie a chladenie. Spoločnosť Vaillant Group pôsobí na Slovensku dlhodobo. Už od 90. rokov vlastní skalického výrobcu kotlov Protherm.

Nová továreň vyjde Nemcov na 120 miliónov eur a vzniknúť môže až 900 nových miest. „Stavebné práce na jednom z najinovatív­nejších závodov na výrobu tepelných čerpadiel v Európe pokračujú podľa plánu. Nový závod v Senici počíta s plochou stotisíc štvorcových metrov,“ tvrdí pre Pravdu Radovan Prístavok, riaditeľ troch výrobných závodov Vaillant Group na Slovensku. Továreň využíva elektrickú energiu väčšinou z obnoviteľných zdrojov a je vykurovaná tepelnými čerpadlami. Po nábehovej fáze sa sériová výroba začne v treťom štvrťroku 2023. V tomto závode skupina Vaillant plánuje vyrábať tepelné čerpadlá vzduch/voda, ktoré môžu výrazne prispieť k zníženiu emisií v stavebníctve. Bude nastavený na ročnú produkciu 250-tisíc tepelných čerpadiel a zásobovať bude rôzne trhy skupiny Vaillant.

Firma investuje aj do svojho závodu v Skalici. Osem miliónov eur v tomto roku pôjde do rozširovania produkcie v podobe tretej linky na výrobu interiérových jednotiek tepelných čerpadiel, do nového projektu fotovoltických panelov a do modifikácie budovy logistického centra na sklad komponentov. Okrem toho vo vývojovom centre v závode Protherm Production v Skalici už odštartoval aj vývoj tepelných čerpadiel.

Spoločnosť tepelné čerpadlá na Slovensku nielen vyrába, ale umiestnila na Slovensko aj dôležité vývojové centrum. Práve to môže prilákať nové pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou. Hľadajú doň vývojových špecialistov, procesných i aplikačných inžinierov, projektových manažérov a mechanických dizajnérov. „Nové pracovné miesta v našom vývojovom centre súvisia so zmenou sortimentu, vyrábaného v závodoch Vaillant Group, a s rozširovaním výroby tepelných čerpadiel. Práve tepelné čerpadlá hrajú hlavnú úlohu v znižovaní emisií uhlíka a celkovom dosahovaní ambicióznych klimatických cieľov,“ opisuje úlohu centra Juraj Hornáček, riaditeľ závodu Protherm Production v Skalici.

2. Hoval na Orave

Ešte koncom vlaňajška lichtenštajnská spoločnosť Hoval oznámila zámer investovať do závodu v Istebnom na Orave. V existujúcej fabrike rozšírila výrobu. Vedľa existujúceho areálu stavia spoločnosť nový závod na výrobu tepelných čerpadiel. Ten má začať prevádzku na začiatku roka 2024 a po dokončení zamestná vyše 500 ľudí. „Všetko ide podľa plánu, náš nový závod spustí výrobu v roku 2024,“ potvrdil pre Pravdu Rolf Außerer z Hoval Group. Dôvod, prečo sa rozhodli investovať na Orave, je ten, že dopyt po tepelných čerpadlách rastie, v posledných dvoch rokoch je veľmi silný a ich skúsenosť s lokalitou a miestnymi obyvateľmi je veľmi dobrá. Celková investícia bude predstavovať vyše 50 miliónov eur.

3. Eltron v Poprade

Začiatkom mája nemecká spoločnosť Stiebel Eltron otvorila v Poprade novú výrobnú halu. Dopyt po čerpadlách bol taký veľký, že sa rozhodli investovať do nových výrobných závodov. „V roku 2022 sme vyprodukovali 80-tisíc tepelných čerpadiel. Do roku 2027 chceme toto číslo zvýšiť na 250-tisíc,“ povedal v polovici mája konateľ spoločnosti Stiebel Eltron Slovakia Michael Görlich.

shutterstock 602443307 Čítajte viac Ako Rusi obchádzajú sankcie. Tankery s ropou sa prekladajú, toto sa onedlho zrejme skončí

Tržby spoločnosti rastú z roka na rok. Ešte v roku 2017 ich mali na úrovni skoro 27 miliónov eur. V poslednom sledovanom období, teda v roku 2021, už atakovali 40 miliónov eur a zisk mali na úrovni vyše 930-tisíc eur. V súčasnosti závod zamestnáva vyše 500 ľudí, do konca roka 2024 očakávajú nárast približne až na 600. V prvej fáze je plánovaná investícia v objeme 30 miliónov eur. Rezort hospodárstva jej pridelil finančnú injekciu vo výške 4,5 milióna eur.

4. Nemci v Rimavskej Sobote

Posledná veľká investícia bola minulý týždeň spečatená podpisom zmluvy. Zástupcovia nemeckej skupiny Winkelmann podpísali investičnú zmluvu, ktorá potvrdzuje jej príchod na Slovensko. Nemci investujú do regióna s vysokou nezamestnanosťou 110 miliónov eur. V Rimavskej Sobote, kde je nezamestnanosť na úrovni 13 percent, vznikne 450 nových miest.

„Uvedomujeme si, že prichádzame do regiónu s vyššou nezamestnanosťou. Aj preto plánujeme robiť propagačné aktivity na to, aby sme získali zamestnancov,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Winkelmann Heinrich Winkelmann. Dodáva, že majú skúsenosti zo zahraničia, ako prilákať ľudí do firmy. Investícia bude taktiež podporená zo strany štátu formou investičnej pomoci vo výške vyše 41 miliónov eur. Spustenie výroby komponentov na tepelné čerpadlá sa očakáva na začiatku roka 2025.

Sú tepelné čerpadlá budúcnosť?

Planéta sa otepľuje a znižovanie emisií je hlavným cieľom Európskej únie. Cieľom investícií do zelenej ekonomiky je využívať energie efektívnejšie. To tepelné čerpadlá umožňujú. „Najlacnejšia energia je tá, ktorú nemusíme vyrobiť. Technológia tepelných čerpadiel je kvalitná, bezpečná a typicky umožňuje z jednej jednotky dodanej energie vyrobiť tri jednotky tepla i v mierne chladných podmienkach,“ opisuje výhody alternatívneho zdroja Tomčiak.

Hovorí, že tepelné čerpadlá sú určite veľmi dobrá technológia, ktorá má za cieľ predovšetkým znížiť spotrebu tuhých palív a zemného plynu. „Dôležitá je však kvalitná elektrická infraštruktúra a schopnosť dlhodobo generovať elektrickú energiu lacno a ekologicky,“ dodáva. Tu podľa neho svet stále naráža na obmedzenia.

Záujem Slovákov o tepelné čerpadlá potvrdili denníku Pravda viacerí predajcovia. Hnacím motorom boli štátne dotácie z programu Zelená domácnostiam či program Obnova domu. Tisícky eur je možné získať na kúpu nového zariadenia. „Pri tepelných čerpadlách vidíme nárast v posledných rokoch približne 30 percent ročne. Zvýšený záujem je jednoznačný,“ hovorí Róbert Both, konateľ spoločnosti Klimamajster. Hlavným profilom firmy je dodávka a montáž tepelných čerpadiel a klimatizácií.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #zelená ekonomika #tepelné čerpadlá