Svetový vedec: Zelené plány Európy sú utópia. Budeme poddaní Číne

Ak je energetický systém postavený na fosílnych palivách, tak je nezmysel, aby sa dával konkrétny termín, kedy s takýmto systémom plánujeme skončiť. „To je stalinistické plánovanie najhoršieho stupňa,“ povedal na prednáške v Prahe uznávaný vedec českého pôvodu Václav Smil.

25.05.2023 11:11
Vaclav Smil Foto:
debata (121)

Vo svete je uznávaným vedcom. Momentálne žije v Kanade a jeho knihy sa tešia veľkej popularite. Je emeritný profesor na University of Manitoba. Na svojom konte má desiatky odborných kníh a je obľúbeným autorom amerického miliardára a zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa. V slovenčine mu v preklade vyšla naposledy kniha s názvom Ako naozaj funguje svet.

Poddaní Číne

Smil pripomína, že zelená Európa je utópia a zmeny nejde robiť bez Číny, Indie, Ruska a ostatných veľkých štátov. Najrýchlejšia dekarbonizácia na svete by sa spravila tým, že by sme Číne predávali veľa plynu. Tá momentálne vyrába väčšinu energie z uhlia. Čína je najväčší znečisťovateľ na svete. Ak by sa svet spojil a posielal jej plyn, emisie by klesli.

veterná elektráreň Čítajte viac Rakúsko nám ukázalo svoj energetický klenot. Z čoho majú elektrinu, keď odmietajú jadro?

Dánsko znížilo emisie až o 50 percent za posledných 20 rokov, prečo o ňom nehovorím, pýta sa publika v Prahe vedec. Smil upozorňuje, že v Dánsku sa nevyrába žiadne sklo, cement, autá, oceľ či plasty. „Keď nič nevyrábam, tak môžem byť zelený,“ tvrdí. Hovorí, že Dánsko je tiež najväčším dovozcom elektriny a má najdrahšiu elektrinu v Európe. Keď nemajú žiadny ťažký priemysel, tak je prirodzené, že nevypúšťajú ani žiadne emisie, upozorňuje. To je podľa neho najlepší príklad toho, ako to nerobiť.

Video
Patrik Križanský: Garantujem vám, že väčšina Slovákov bude v roku 2035 rozmýšľať iba o elektromobiloch / Zdroj: TV Pravda

S elektromobilmi budeme poddanými komunistickej Číne, povedal Smil. V normálnom aute je asi 20 kilogramov medi. V elektrickom aute to je 90 kilogramov medi. Bez medi a ďalších vzácnych kovov z Číny to nepôjde. S elektromobilmi už nebudeme zaviazaní OPECu a Saudskej Arábii, ale Číne.

Európa je malý pudlík

Európa vymiera a vo svete stráca na význame. Dôvodom je zbytočný strach z migrácie, ktorý v Spojených štátoch dokázali absorbovať. "Pozrite sa na šéfov najlepšie hodnotených amerických IT spoločností. Kto je predseda Microsoftu? Satya Nadella. Kto je predseda Googlu? Sundar Pichai. Všetko sú to Indovia,“ vyhlásil.

Spojené štáty sa podľa neho naopak dokážu posúvať ďalej vďaka tomu, že prijímajú migrantov. „Európa je vydesená z migrantov. Máme štúdie, že u dieťaťa imigrantov trvá len dve generácie, aby bolo totálne americké. Práve v tom tkvie sila Ameriky, že dokáže absorbovať toľko ľudí a dá im možnosť. Amerika skrátka vie to, čo Európu desí. Nerozumiem tomu, prečo máte z migrantov strach,“ povedal na prednáške.

Richard Sulík, Čítajte viac Sulík: Nie som libertarián, ale neoliberál, Blaha to nepochopí. Zákaz spaľovákov je najväčší nezmysel

Ako ďalej pokračuje, tak na území Európy žije len 5,5 percenta svetového obyvateľstva. V dlhodobej perspektíve na to Európa podľa neho doplatí, pretože vlastne vymiera. „Preto ma starý kontinent tak nezaujíma. Nie je možné žiadnym ekonomickým spôsobom prinútiť ľudí, aby mali deti. Ak by sa to niekomu podarilo, získal by Nobelovu cenu,“ hovorí.

Zaujímavá je v súčasnosti podľa neho Afrika a Ázia. Európania si musia podľa Smila uvedomiť, že obyvateľstvo rozhoduje o budúcnosti, nie ekonómie. „HDP je konštrukt, ktorý je umelý a zlý. Meriame ekonómiu zlým spôsobom,“ domnieva sa. Čínsky ekonomický zázrak je podľa neho postavený na amerických či európskych peňazí. „V USA otvorili obchod a ten Číňania vykradli,“ opisuje kopírovanie amerických patentov Číňanmi Smil.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Čína #USA #elektromobilita