Regulátor zverejnil výsledky prieskumu, ako dodávatelia znižujú ceny za elektrinu a plyn

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zistil nedostatky v cenníkoch za neregulovanú dodávku elektriny a plynu pre slovenských odberateľov. Niektoré cenníky podľa úradu nedostatočne reflektujú vývoj trhových cien energií a spôsobujú vysoké ceny v porovnaní s Českom, Rakúskom či Nemeckom.

22.05.2023 15:43
Andrej Juris, Foto:
Predseda ÚRSO Andrej Juris
debata (6)

„Výsledky prieskumu indikujú nedostatočnú konkurenciu na trhu neregulovanej dodávky s negatívnymi dopadmi na koncových odberateľov elektriny a plynu, čo zároveň vytvára aj riziká pri štátnych kompenzačných schémach na zvýšené náklady na energie,“ informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Regulačný úrad eviduje pomerne malú “pružnosť“ cien za neregulovanú dodávku elektriny a plynu pre odberateľov v SR, čo otvára otázky o nastavení cenových politík dodávateľov energií v kontexte klesajúcich trhových cien elektriny a plynu. „V súčasnosti evidujeme klesajúce trhové ceny energií, čo vytvára predpoklady na obnovenie fungujúceho a efektívneho trhu s energiami a zníženie rozsahu mimoriadnych opatrení štátu,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

SR Trebišov Nový Majer elektrina voda odpojenie elektromer KEX Čítajte viac ÚRSO sa pýta dodávateľov energií, za koľko nakupovali plyn a elektrinu. Zaujímajú ho ceny

Cenníky dodávateľov energií za neregulovanú dodávku elektriny a plynu podľa úradu nedostatočne reflektujú vývoj trhových cien energií a obsahujú pomerne vysoké cenové hladiny neregulovanej dodávky elektriny a plynu v porovnaní s cenovými ponukami v okolitých krajinách. „Mnohí dodávatelia nezverejňujú svoje cenníky a vyžadujú od odberateľov, aby ich kontaktovali ohľadne ponuky,“ konštatoval Igaz.

Súčasný prieskum neregulovanej dodávky elektriny a plynu zdôrazňuje podľa Jurisa urgentnosť príslušných úprav primárnej legislatívy, ktoré posilnia dohľad úradu nad trhom dodávky elektriny a plynu pre koncových odberateľov, vytvoria povinnosti pre dodávateľov pravidelne zverejňovať a aktualizovať ceny a cenníky aj za neregulovanú dodávku elektriny a plynu pre koncových odberateľov, a posilnia práva odberateľov pri zmene dodávateľa a rozhodovaní medzi regulovanou a neregulovanou dodávkou elektriny a plynu. „To vytvorí kľúčové predpoklady na zvýšenie transparentnosti cien za neregulovanú dodávku elektriny a plynu a posilnenie konkurencie medzi dodávateľmi elektriny a plynu. S týmto cieľom úrad už navrhol viacero legislatívnych zmien,“ uzavrel Juris.

Úrad začiatkom mája vykonal prieskum zverejnených cien za dodávku elektriny a plynu nepodliehajúcu regulácií cien, teda neregulovanej dodávky pre koncových odberateľov v SR. Úrad sa v prieskume zameral na segment malých a stredných odberateľov s ročnou spotrebou elektriny od 30 do 100 MWh a plynu od 100 do 300 MWh.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #ÚRSO