Ceny elektriny a plynu letia naďalej nadol. Pozrite sa, kam až spadli

Trhové ceny elektriny aj plynu klesajú. Počas minulého týždňa trhové ceny elektriny klesli pod hranicu 150 eur za megawatthodinu a ceny plynu dosiahli úroveň 30 eur za megawatthodinu.

22.05.2023 10:13
lod Foto:
Tanker s LNG
debata (22)

Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) sa plyn na budúci rok predával v piatok zhruba za 30 eur za megawatthodinu. Začiatkom minulého týždňa si ho pritom obchodníci mohli na spomínanom trhu zadovážiť aj za takmer 32 eur za megawatthodinu. Pred vyše týždňom zaplatili obchodníci za plyn 37 eur za megawatthodinu.

plyn, Gazprom Čítajte viac Dodávky ruského plynu do Európy stále klesajú. Gazprom prestal zverejňovať čísla o plyne

Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za 146 eur za megawatthodinu. Koncom predchádzajúceho týždňa bola pritom cena ešte na úrovni 154 eur za megawatthodinu.

Na konci augusta minulého roka hodnota plynu na trhu TTF dosahovala rekordné úrovne zhruba 313 eur za megawatthodinu. Elektrina dosiahla rekord na pražskej burze vlani 26. augusta, keď sa jej cena vyšplhala na 1 001 eur za megawatthodinu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina