Ruský plyn Európa postupne vyraďuje. Nových dodávateľov utešene pribúda

Prvé kolo spoločného nákupu zemného plynu zorganizovaného Európskou komisiou prilákalo 25 dodávateľov, ktorých ponuky vo výške 13,4 miliardy kubických metrov (m3) plynu takmer o dve miliardy m3 prekročili dopyt štátov.

17.05.2023 14:36
Maroš Šefčovič Foto:
Maroš Šefčovič
debata (56)

Poskytovateľ služieb akceptoval ponuky celkovo vo výške 10,9 miliardy m3 zemného plynu, z čoho je viac ako 20 % skvapalneného plynu LNG a zvyšných takmer 80 % pripadá na plynovodný plyn. V stredu o tom informoval na sociálnej sieti podpredseda Európskej komisie pre medziinštituci­onálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

„Nie je to nič iné ako pozoruhodný úspech. Ukazuje to, že sme správne spojili svoj dopyt, využili spoločnú ťažnú silu Európy a spolupracovali na naplnení našich zásobníkov plynu na budúcu zimu,“ uviedol Šefčovič. Pozitívna je podľa neho najmä zhoda v ponuke a dopyte v najzraniteľnej­ších krajinách. Napríklad dodávky plynu požadované Bulharskom boli úplne vyrovnané. Na Ukrajine a v Moldavsku sa spárovalo 100 % a 80 % požadovaných objemov.

radiator, energie, teplo Čítajte viac PMÚ si posvieti na trh s energiami. Odberateľov s vysokými cenami elektriny vyzýva, aby sa poobzerali po konkurencii

AggregateEU sa podľa Šefčoviča stal novým dynamickým trhom pre kupujúcich a predajcov plynu v Európe. Je navrhnutý tak, aby posilnil energetickú bezpečnosť, keďže Európa postupne vyraďuje ruský plyn.

Podpredseda EK dodal, že účastníci budú o výsledku aukcie informovaní a budú môcť začať zmluvné rokovania. Podpisy jednotlivých zmlúv sú už v kompetencii jednotlivých účastníkov. Druhé kolo výberového konania plánuje EK spustiť v polovici júna a do konca roka majú nasledovať ďalšie tri kolá. Komisia sa bude usilovať o rozšírenie počtu zaregistrovaných dodávateľov. Do mechanizmu AggregateEU je aktuálne zapojených viac ako 110 spoločností.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Maroš Šefčovič #plynárenský priemysel