PMÚ si posvieti na trh s energiami. Odberateľov s vysokými cenami elektriny vyzýva, aby sa poobzerali po konkurencii

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) v ostatnom období intenzívnejšie sleduje vývoj situácie na energetických trhoch a monitoruje správanie dodávateľov a odberateľov energií na slovenskom trhu. PMÚ spolupracuje s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

17.05.2023 11:53
radiator, energie, teplo Foto:
Ilustračná fotka
debata (2)

Ako informovala hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská, aktuálne spolupráca vyústila do spustenia prieskumu. Ten sa zameriava na dodržiavanie zákona o ochrane hospodárskej súťaže.

„Vzhľadom na klesajúce ceny elektriny na veľkoobchodnom trhu úrad apeluje na odberateľov s vysokými cenami za dodávku elektriny, aby sa vo vlastnom záujme v tomto období aktívne zaujímali o ponuky konkurenčných dodávateľov elektriny pôsobiacich na území Slovenskej republiky s cieľom znížiť svoje náklady na energie,“ dodala Oľšavská.

SR Trebišov Nový Majer elektrina voda odpojenie elektromer KEX Čítajte viac ÚRSO sa pýta dodávateľov energií, za koľko nakupovali plyn a elektrinu. Zaujímajú ho ceny

ÚRSO začiatkom týždňa informoval, že pokračuje v preverovaní cenníkov na trhu dodávky elektriny a plynu pre regulovaných aj neregulovaných odberateľov. Úrad oslovil dodávateľov elektriny a plynu s požiadavkou na predloženie podrobných údajov o objemoch, nákladoch a cenníkoch. Ako informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz, po vyhodnotení predložených údajov úrad zváži ďalšie kroky, či už v oblasti cenovej regulácie dodávky elektriny pre zraniteľných odberateľov, ale aj v možnom využití sankčných mechanizmov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #PMÚ #ÚRSO #energetický trh