Pozitívne správy pre motoristov, ceny nafty a benzínu by mali v najbližších týždňoch klesať

Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach by sa mohli ešte znížiť. Priemerná cena benzínu sa v súčasnosti približuje k 1 euru a 50 centom a cena nafty k 1 euru a 40 centom. Všetko však bude podľa analytikov závisieť od vývoja svetových cien ropy.

15.05.2023 12:25
benzín, pumpa, tankovanie, nafta Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Ako uviedla pre agentúru SITA analytička 365.bank Jana Glasová, ak sa ropa udrží na súčasných úrovniach, alebo bude pokračovať v klesajúcom trende, tak sa otvorí ďalší priestor pre pokles cien pohonných látok na slovenských čerpačkách v nasledujúcich týždňoch. „Na trhu totiž prevládajú obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky, ktoré prevyšujú aj obavy z nižšej ťažby ropy zo strany OPEC-u,“ podotkla Glasová. Podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa, pokles cien ropy sa pretavil do zlacňovania na našich čerpacích staniciach. „Predpokladáme, že v najbližšom čase by mali zotrvať okolo súčasných úrovní,“ dodal Pánis.

Počas posledných troch týždňov ceny pohonných látok na našich pumpách klesajú. Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR za 18. týždeň 2023 sa liter 95-oktánového benzínu predával za priemernú cenu 1,532 eura. V týždňovom porovnaní tak jeho cena klesla až o 1,9 %. Liter 98-oktánového benzínu dosiahol úroveň 1,729 eura a jeho cena sa oproti predchádzajúcemu týždňu znížila o 1,7 %. Poklesu sa nevyhla ani nafta, ktorej cena sa znížila až o 2,1 % na úroveň 1,421 eura za liter.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík vyrazil do boja proti zákazu spaľovákov. Zverejnil nové video, ľudia hneď zareagovali

„V medziročnom porovnaní sú pohonné látky lacnejšie ako vlani v takomto období. Benzín 95 aj 98 si odpisuje 12 až 14 % a nafta až 21 %,“ dodala Glasová.

Ceny ropy ostávajú v polovici mája pod tlakom a konsolidujú sa tesne nad 70-dolárovou hladinou. Komoditnému trhu podľa Pánisa dominujú naďalej obavy zo spomaľovania ekonomického rastu na oboch brehoch Atlantiku, kde sa začína prejavovať efekt prísnejšej menovej politiky na agregátny dopyt. „Okrem toho obchodníci začínajú kalkulovať aj so slabším oživením sa v Číne,“ doplnil Pánis.

Negatívne na cenu ropy podľa neho pôsobí aj rastúca nervozita okolo dosiahnutia dlhového stropu v Spojených štátoch, ktorého navýšenie je väčšinou komplikovaná politická dráma. „A mínusom je aj pokračujúci stres okolo regionálnych bánk v USA, ktoré čelia odlevu vkladov pre lepšie úročenie fondov peňažného trhu,“ konštatoval Pánis.

Aj podľa analytičky Glasovej za poklesom ropy už dlhodobo stoja hlavne obavy zo spomalenia svetovej ekonomiky. Okrem toho minulý týždeň sa podľa nej na trhy dostali informácie, že dovoz ropy do Číny v apríli výrazne klesol. „Znamená to, že sa teda zatiaľ nepotvrdili očakávania rastúceho dopytu po rope z tejto krajiny, čo poukazuje aj na pomalšie zotavovanie čínskej ekonomiky,“ podotkla Glasová, podľa ktorej negatívne správy prišli aj z americkej ekonomiky, kde nad očakávania vzrástol počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti. „To by mohlo znamenať, že rastúce úrokové sadzby už začínajú mať reálny dopad na spomaľovanie US ekonomiky a teda aj na trh práce,“ uzavrela Glasová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #čerpacie stanice