Sulík vyrazil do boja proti zákazu spaľovákov. Zverejnil nové video, ľudia hneď zareagovali

Koniec zdravého rozumu, aj vaše auto na benzín a diesel bude zakázané! Takto začína popis nového videa, ktoré zverejnila Saska. Šéf strany Richard Sulík brojí proti dohode, že po roku 2035 sa už nebudú predávať nové autá so spaľovacími motormi na benzín a naftu.

09.05.2023 12:10
Richard Sulík Foto:
Richard Sulík.
debata (46)

„Autá so spaľovacím motorom, teda aj to vaše, si už čoskoro nebudeme môcť kúpiť. Európska únia zakázala predaj áut so spaľovacím motorom už od roku 2035,“ hovorí Sulík vo videu, pričom drží tankovaciu pištoľ pri svojom aute.

sulík Čítajte viac Cena elektromobilov letí nadol, bod zlomu príde onedlho. Sulík narazil na realitu

Saska je však proti a Sulík tvrdí, že na to majú silné dôvody. Prvým je, že Slovensko nebude mať dosť elektriny, keďže podľa neho na dva milióny elektroáut budeme potrebovať novú atómovú elektráreň.

VIDEO: Sulík bojuje za spaľovacie motory.

Video

Po druhé, podľa Sulíka bežný Slovák nemá 30-tisíc eur na nový elektromobil. „Prakticky všetky autá stoja viac ako 30-tisíc eur. To je šialené,“ hovorí Sulík.

Ďalší argument Sulíka je, že na elektroauto sa spotrebuje 6-krát viac nerastných surovín ako na bežné auto so spaľovacím motorom. Dokonca hovorí, že každé tretie auto v Nemecku jazdí v skutočnosti na uhlie, lebo 30 percent elektriny sa v Nemecku vyrába z uhlia.

Na záver hovorí, že Saska nie je proti prírode a ekológii, ale treba za tieto hodnoty bojovať so zdravým rozumom.

Faktom však je, že existujúce autá so spaľovacími motormi budú jazdiť aj po roku 2035, iba nové si už nekúpime. Taká je dohoda členských štátov EÚ. Nejde pritom o žiadny diktát Bruselu, ako upozorňuje v nedávnom rozhovore pre denník Pravda výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak. Pravdou je aj to, že staré autá so spaľovacími motormi budú môcť ďalej jazdiť aj po roku 2035. Predávať sa nebudú môcť iba tie nové.

Výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak. Čítajte viac Čo znamená zákaz spaľovákov, emisná norma Euro 7 a čínska konkurencia? Vysvetľuje zástupca automobiliek

Na video okamžite zareagovali ľudia na Facebooku. Najlajkovanejšie reakcie boli negatívne. „V princípe by sa dal chápať nesúhlas so zákazom, ale počuť od Sulíka takéto “argumenty” (na úrovni dezolátov) je pre mňa naozaj šokujúce. Neviem, či toto, ako (bývalý?) volič SaS rozchodím,“ napísal jeden z nich.

Druhý upozornil, že „Nezavádzaj, nebude zakázané len nebudú vyrábané a to je rozdiel“. Na to strana odpísala, že „Zákazy nás neposúvajú vpred“. Tretí lajkovaný komentár zareagoval, že „autá so spaľovacím motorom a aj to moje mi Európska únia nezakázala kúpiť od roku 2035. Je to lož ako Brno. Auto so spaľovacím motorom si budem môcť kúpiť. Od roku 2035 dalo návrh na to, aby sa prestali vyrábať autá, ktoré nebudú spĺňať normu,“ napísal užívateľ.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #elektromobilita #spaľovacie motory