Hirman prezradil novinku. Začal rokovania so Slovalcom, majú nové plány

Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman po prerušení výroby hliníka vo firme Slovalco už rokoval s jedným akcionárov spoločnosti aj s jej vedením o novom perspektívnom výrobnom programe. Hirman to vo štvrtok povedal v diskusnej relácii televízie JOJ Na hrane.

05.05.2023 06:21
Slovalco7 Foto:
Na snímke areál spoločnosti a.s. Slovalco v Žiari nad Hronom 14. júna 2022. Spustením novej pretavovacej pece rozširuje svoje zapojenie aj do obehového hospodárstva recykláciou použitého hliníka od svojich zákazníkov. Nakupovaním hliníkových šrotov, ktoré vznikajú v procese výroby u zákazníka a ich následným pretavením v Slovalcu sa tak vracia už použitý hliník späť do procesu výroby nových hliníkových výrobkov.
debata (3)

O akú výrobu by malo ísť nespresnil, no má vyhovovať aj kvalifikácii pracovníkov hlinikárne.

„Je to perspektívna výroba, ktorá pre túto fabriku, pre tento región, a pre týchto ľudí, aj v kvalifikácii, ktorú majú, prinesie nové, udržateľné pracovné príležitosti, zodpovedajúce úrovni 21. storočia,“ povedal Hirman. Rokovania sú však iba na začiatku.

Minister hospodárstva Karel Hirman a poslanec Sasky Karol Galek. Čítajte viac Po Vlčanovom odvolaní to začalo iskriť. V priamom prenose si Hirman skočil do vlasov s Galekom

Zatiaľ čo poslanec za SaS Karol Galek za príčinu zastavenia výroby hliníka označil nedostatočné kompenzácie štátu za ceny emisných povoleniek prenesené do ceny energií, minister zdôraznil, že výroba primárneho hliníka je vo svete situovaná najmä tam, kde je lacná elektrina.

Politici sa venovali aj téme odchodu dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana z funkcie. Hirman upozornil na fakt, že pokiaľ má byť šéf rezortu pôdohospodárstva odborník, musí byť farmár, a tí takmer vždy poberajú dotácie od štátu. Pre Galeka je zarážajúce, že Vlčan uprednostnil dotáciu 1,4 milióna eur pre svoju firmu pred postom ministra a radšej požiadal o zrušenie poverenia.

Milan Veselý, generálny riaditeľ, Slovalco Čítajte viac Prestrelka okolo Slovalca pokračuje. Penta reaguje na Hirmana a Hegera

V otázke cien energií, a s tým súvisiacou infláciou, vidia politici v budúcnosti určité riziká. Hirman zdôraznil, že ak prídu do funkcií nezodpovední a nepripravení ľudia, tak budeme mať „obrovský problém“. Galek upozornil, že dotácie na energie by sa mali využívať adresnejšie najmä pre tých, ktorí to najviac potrebujú. V opačnom prípade môžu byť v krátkom čase rozvrátené verejné financie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovalco #Karel Hirman