Slovensko znížilo počas zimy spotrebu zemného plynu, klesá aj jeho cena

Slovensko počas zimnej vykurovacej sezóny znížilo spotrebu zemného plynu v porovnaní s päťročným priemerom o necelých 18 %. V piatok o tom informoval Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ) na základe údajov Slovenského plynárenského dispečingu.

28.04.2023 13:21
tanker so skvapalneným plynom Foto: ,
Letecký pohľad na tanker so skvapalneným plynom v blízkosti prístavného terminálu.
debata

„K zníženiu spotreby zemného plynu prispeli dva hlavné faktory. Teplejšie počasie o takmer jeden stupeň v porovnaní s päťročným priemerom prispelo k zníženiu takmer tretinou. Väčší vplyv, až 70 %, však mali úspory spotreby alebo zníženie výroby,“ konštatoval prezident Slovenského plynárenského a naftového zväzu Rastislav Ňukovič.

K zníženiu spotreby prispeli aj obyvatelia rodinných domov, z ktorých až 63 % dlhodobo využíva zemný plyn ako svoj hlavný zdroj tepla. Vlani sa na Slovensku predalo viac než 35.000 nízkoe­misných plynových kondenzačných kotlov. Mierne medziročné zníženie počtu predaných kondenzačných kotlov z 38.500 v roku 2021 pripisuje SPNZ extrémne vysokému dopytu po kotloch v roku 2021 po odznení pandémie COVID-19.

LNG terminal Krk Čítajte viac Slovensko bude mať možno vlastný LNG terminál na Dunaji. Skvapalnený plyn príde rovno do Bratislavy

Priaznivý je podľa plynárov vývoj cien plynu. Cena zemného plynu na spotovom trhu klesla pod 50 eur za megawatthodinu (MWh) a tento trend by sa mal podľa SNPZ udržať aj v najbližších rokoch, pričom kontrakty na roky 2026 a 2027 sa momentálne pohybujú pod 35 eur/MWh.

Na priaznivý cenový vývoj má vplyv aj vysoký stav zásob zemného plynu. V Európe je na úrovni viac ako 58 %. Slovenské podzemné zásobníky zemného plynu sú po zime naplnené na 60 %. Celkový objem zásobníkov je 3,4 miliardy kubických metrov (m3), čo zodpovedá 70 % ročnej spotreby Slovenska.

Z pohľadu Slovenska došlo k posilneniu diverzifikácie zdrojov a trás zemného plynu. Prostredníctvom uzavretých zmlúv spoločnosťou SPP môže Slovensko doviezť až dve tretiny svojej spotreby z iných zdrojov ako z Ruska. Ide o dovoz LNG z USA, Kataru a o kontrakt na dovoz nórskeho plynu.

Najdôležitejším plynárenským projektom z hľadiska diverzifikácie trás bolo vlani dokončenie nového prepojovacieho plynovodu medzi Poľskom a Slovenskom. Jeho kapacita v smere na Slovensko je 5,1 miliardy m3, čo by mohlo pokryť celoročnú spotrebu plynu v SR. „Poľsko vďaka novému prepojeniu získava infraštruktúrny prístup k zdrojom plynu nachádzajúcim sa v krajinách južnej Európy, severnej Afriky a na Kaukaze. Na druhej strane Slovensko získava prístup k plynu z Baltic Pipe (nórsky šelf), terminálu LNG vo Świnoujście a terminálu LNG v Klaipede. To môže možnosti Slovenska v oblasti dovozu LNG značne rozšíriť, keďže doterajšie dodávky LNG na Slovensku sa realizovali predovšetkým z južných smerov,“ dodal Ňukovič.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #SPNZ