Čo je príčinou likvidačných faktúr za energie? KDH ukazuje na neuvážené kroky Sulíka a Galeka. SaS to odmieta

Podľa mimoparlamentnej strany KDH za likvidačne vysokými faktúrami za energie, ktoré doteraz dobiehajú domácnosti a podnikateľov, stoja zlé a neuvážené rozhodnutia exministra hospodárstva Richarda Sulíka a jeho štátneho tajomníka Karola Galeka.

18.04.2023 10:29 , aktualizované: 16:03
Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Foto:
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák počas tlačovej konferencie ministerstva hospodárstva SR na tému Aktuálna situácia v súvislosti s dodávkami plynu 27. apríla 2022 v Bratislave.
debata (14)

Tí na ministerstve hospodárstva v lete 2022 konali proti zdravému rozumu, a keď následne došlo k prudkému nárastu cien energií, situáciu nenapravili, lebo sa venovali svojim vlastným sporom a nie riadeniu zvereného rezortu. Ako hlavnú príčinu vysokých faktúr za elektrinu to uviedol expert KDH na energetiku Andrej Žiarovský.

Ako štandardný rámec pre výpočet elektrickej energie stanovil rezort hospodárstva prvý polrok bežiaceho roku, z ktorého sa malo vychádzať v roku 2022 a mal platiť pre rok 2023. Avšak 10. júna 2022 nariadil vtedajší štátny tajomník Galek, aby novým referenčným rámcom bol druhý a tretí mesiac tretieho kvartálu, čiže august a september 2022, keď cena elektrickej energie na burzách dosiahla najvyššie hodnoty. Informuje KDH v tlačovej správe.

Jadro Čítajte viac V sobotu nastane úplný koniec jadra v Nemecku. Elektromobily v krajine pôjdu na „uhlie“

Príčiny vysokých cien

„Cena elektrickej energie a referenčná hodnota začala stúpať práve v letných mesiacoch, 10. júla bola na úrovni 340 eur za megawatthodinu (MWh) a o mesiac neskôr už atakovala 500 eur za MWh. Za obdobie dva a pol mesiaca neurobilo ministerstvo hospodárstva nič, aby referenčný rámec upravilo, hoci v júni bombardovali ÚRSO listami pomaly každý týždeň. To sa nezmenilo ani v posledných dňoch úradovania SaS na ministerstve, keď 26. augusta 2022 cena elektriny kulminovala na astronomických takmer 1000 eur za MWh,“ vysvetľuje expert KDH na energetiku a bezpečnosť Andrej Žiarovský.

Kresťanskí demokrati upozorňujú, že ide o názornú ukážku toho, ako sa to robiť nemá v boji proti vysokým cenám energií. „Toto je príčinou toho, prečo nám napriek všetkým sľubom chodili a stále ešte chodia vysoké faktúry za elektrinu. Energetika je o systematickej práci a nie o unáhlených a nedomyslených rozhodnutiach, ktoré nás dobiehajú doteraz a trpia tým domácnosti a podnikatelia,“ uzatvára Andrej Žiarovský.

SaS to odmieta

„Nerozumieme iniciatíve KDH, ktoré nás kritizuje za to, že minister Karel Hirman nedokázal včas kompenzovať ceny elektriny pre podnikateľov alebo aspoň presadiť plošné úspory, ktoré by umožnili využiť takto ušetrenú energiu. Odmietame teda absurdné obvinenia na našu adresu,“ reagovala SaS. Každý človek, ktorý sa v súčasnosti pozrie na účty za elektrinu vo svojej domácnosti, ktoré sú jedny z najnižších v Európe, vidí podľa strany výsledky práce Karola Galeka a Richarda Sulíka.

Bývalé vedenie ministerstva hospodárstva podľa Galeka zabezpečilo 6 terawatthodín (TWh) lacnej elektriny pre všetky domácnosti na Slovensku. Naopak, súčasný minister Hirman nedokázal zabezpečiť ani len necelý 1 TWh lacnej elektriny pre malých podnikateľov, upozornil.

„Na konci dňa sme ušetrili 2,6 miliardy eur a ľudia dnes platia za silovú elektrinu rovnakú sumu, ako v roku 2022. Akékoľvek iné tvrdenia sú buď klamstvom, alebo neznalosťou. Ak KDH problematike nerozumie, radi im všetko podstatné vysvetlíme. Vysvetlené a pochopené ako úspech bývalého vedenia rezortu to bolo začiatkom roka na hospodárskom výbore, médiami aj odbornou verejnosťou,“ dodal Galek.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #energie