Rusko vyvlastňovalo majetok na Kryme, teraz musí platiť miliardy eur Ukrajincom, rozhodol súd

Arbitrážny súd v Haagu rozhodol, že Rusko má zaplatiť ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz kompenzácie za to, že jej pred deviatimi rokmi nezákonne vyvlastnilo aktíva na polostrove Krym. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá citovala ukrajinskú plynárenskú firmu.

13.04.2023 13:28
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy Krymského mostu začiatkom decembra.
debata (13)

Naftogaz vo štvrtok oznámil, že na základe verdiktu arbitrážneho súdu má Rusko firme zaplatiť 5 miliárd USD (4,58 miliardy eur). Generálny riaditeľ Naftogazu Oleksij Černyšov označil rozhodnutie súdu za „kľúčové víťazstvo na energetickom fronte“, pričom dodal, že očakáva ďalšie rozhodnutia v prospech Ukrajiny. Rovnaký názor má aj analytik zo spoločnosti BlueBay Asset Management Tim Ash. „Pre Ukrajinu to znamená obrovské víťazstvo. Predpokladám, že sa dočkáme ďalších,“ priblížil. Rusko sa k informáciám nevyjadrilo.

Jadro Čítajte viac V sobotu nastane úplný koniec jadra v Nemecku. Elektromobily v krajine pôjdu na „uhlie“

Moskva anektovala polostrov Krym v roku 2014, čo viedlo k prvým väčším sankciám zo strany západných štátov. Po anexii Krymu Rusko vyvlastnilo tamojší majetok Naftogazu, ktorý sa potom v októbri 2016 spolu s ďalšími šiestimi firmami v rámci Naftogaz Group obrátil na arbitráž. Spoločnosť uviedla, že vypočutia s cieľom stanoviť rozsah škôd spôsobených ukrajinskej firme ukončil súd v marci minulého roka.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Naftogaz #Krym