Hirman a SPP hlásia nové dodávky plynu. Slovensku dodajú komoditu svetové energetické giganty

Plyn na minimálne ďalšiu vykurovaciu sezónu máme zabezpečený. Rekordne naplnené zásobníky s plynom, teplá zima a úsporné opatrenia spôsobili, že na konci vykurovacej sezóny je v našich zásobníkov dosť plynu aj na ďalšie obdobie. Vyhlásil to na tlačovej konferencii dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati).

04.04.2023 13:48 , aktualizované: 15:18
SR MH Hirman TK energetika závery rokovanie BAX Foto:
Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman.
debata (72)

Slovensko bolo ešte začiatkom vojny na Ukrajine stopercentne závislé od ruských dodávok plynu. „Naša krajina sa ocitla v kritickej situácii. Čierny scenár sa naplnil, pretože sme boli na 100 percent odkázaní na dovoz plynu z Ruska,“ opisoval situáciu na začiatku ruskej agresie na Ukrajine Hirman.

VIDEO: Plynu bude dosť pre všetkých aj ďalšiu zimu

Video

Tento nelichotivý stav sa však podarilo zvrátiť. Slovensko začalo postupne nakupovať tankery s plynom a rozšírilo portfólio nákupov plynu. Vo výsledku sa nám podarilo znížiť našu závislosť od jedného dodávateľa plynu.

shutterstock 602443307 Čítajte viac Vo svetových oceánoch sa objavila záhadná flotila tankerov. Kremľu pomáha obchádzať sankcie

Dosť plynu aj na ďalšiu zimu

Pred touto vykurovacou sezónou sme mali zásoby plynu na rekordnej úrovni. Aj vďaka teplej zime či úsporným opatreniam odberateľov sme dokázali zimu prežiť. Po zime máme stav zásobníkov na 60 percentách ročnej spotreby. „Vieme s istotou vyhlásiť, že máme slušný základ pre ďalšiu vykurovaciu sezónu,“ povedal Hirman.

Plyn dodajú svetové giganty

Šéf Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Miroslav Kulla na tlačovej konferencii ubezpečil, že máme výbornú štartovaciu pozíciu pred ďalšou vykurovacou sezónou. Stav zásobníkov je nadštandardne vysoký. Slovensko má v porovnaní s okolitými krajinami naozaj najviac naplnené zásobníky. V Česku je stav zásobníkov na úrovni 56 percent, v Poľsku 54 percent a v Maďarsku 45 percent. Ukazujú to dáta organizácie Gas Infrastructure Europe, ktorá monitoruje stav plynu v zásobníkoch v Európskej únii.

Slovensko v snahe čo najviac rozšíriť svoje možnosti alternatívnych dodávok plynu nakúpilo plyn zo všetkých svetových strán. SPP predĺžil zmluvu až do roku 2024 s britskou nadnárodnou spoločnosťou BP, ktorá zásobuje plynom zo Severného mora. Ďalej je to predĺženie zmlúv s americkou spoločnosťou ExxonMobile, britsko-holandskou firmou Shell, talianskou spoločnosťou Eni a nemeckým RWE. „Snažíme sa diverzifikovať, aby sme neboli závislí od jedného dodávateľa,“ pokračoval.

Už teraz Slovensko dokáže fungovať bez ruského plynu. V prípade, že by došlo k výpadkom plynu z Ruska, tak ho vieme nahradiť na 70 percent. Spolu s plynom zo zásobníkov ho vieme nahradiť na sto percent, opísal situáciu s alternatívnymi dodávkami plynu Miroslav Kulla.

Prístup k LNG prístavom

Slovensko sa snaží okrem diverzifikácie zdroja plynu rozširovať aj svoje prepravné trasy. Dlhé desaťročia k nám plyn prúdil z východu na západ, teda z Ruska cez plynovod Bratstvo až k našim horákom a kotlom. Teraz však môžeme plyn získavať vďaka severojužnému prepojeniu aj z iných svetových strán.

SPP využíva na dodávku skvapalneného plynu najmä LNG terminály v Chorvátsku a Taliansku. V blízkej budúcnosti, po ich spustení do prevádzky, by k nim mohli pribudnúť aj LNG terminály v Nemecku.

Ešte v lete bol uvedený do prevádzky aj nový plynovod spájajúci Slovensko s Poľskom. Vďaka nemu by sme v budúcnosti mohli získavať dodávky LNG z poľského prístavu Świnoujścí. Šéf SPP dodal, že rokujú s viacerými partnermi v Nemecku, Taliansku, Poľsku, prípadne Litve ohľadom prístupu k LNG terminálom. „Hovoríme o strednodobom opatrení od roku 2025 či 2026,“ dodal Kulla.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #dodávky #Karel Hirman