Ropný kartel nečakane zníži ťažbu. Cena čierneho zlata v reakcii prudko vzrástla

Ceny ropy vzrástli v pondelok o takmer 5 %, pričom cena ropy Brent sa priblížila k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Trhy tak zareagovali na rozhodnutie Saudskej Arábie a ďalších producentov z ropného zoskupenia OPEC+ znížiť ťažbu ropy.

03.04.2023 09:06
Ropa Foto:
debata (43)

Pre vývoj inflácie vo svete to môže byť veľmi zlé znamenie, ktoré prichádza iba pár dní po tom, ako USA oznámili priaznivé údaje o februárovom vývoji spotrebiteľských cien. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni dosiahla do 8.15 h SELČ 83,72 USD (76,98 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 3,83 USD (4,79 %).

Eduard Heger, Igor Matovič, úrad vlády Čítajte viac Ako je to s dobiehaním EÚ. Máme po Bulharsku najnižšiu životnú úroveň v EÚ? Analytici to prepočítali

Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom dosiahla 79,27 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 3,60 USD alebo 4,76 %.

Len Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty (SAE) a Kuvajt v nedeľu (2. 4.) oznámili, že s cieľom zabezpečiť stabilitu ropných trhov zredukujú dohromady ťažbu o 772.000 barelov denne, a to od mája až do konca roka. Samotná Saudská Arábia zníži ťažbu o 500.000 barelov denne. K tomu sa potom pridali Irak, Omán a Alžírsko. Navyše Rusko informovalo, že svoju redukciu ťažby o 500.000 bare­lov/deň predĺži do konca roka. Pôvodne mala platiť iba do konca júna.

„Rozhodnutie znamená, že od mája by sa objem ropy na globálnych trhoch mohol znížiť o 1 %, prípadne viac,“ uviedol na margo vyhlásenia členov OPEC+ Vivek Dhar, analytik pre energetické trhy v spoločnosti CBA. Na krok najväčších producentov zareagovala americká banka Goldman Sachs, ktorá zvýšila svoju prognózu ceny ropy Brent. Najnovšie počíta s jej cenou v závere tohto roka na úrovni 95 USD/barel a na konci budúceho roka okolo 100 USD za barel. Pôvodne to bolo 90 USD/barel, respektíve 97 USD/barel.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #kartel #OPEC+