Mochovce sa rozbehli, pocítia to aj domácnosti. Hirman dohodol zľavnenú elektrinu na päť rokov

Slovenská vláda predlžuje memorandum so Slovenskými elektrárňami. Výsledkom je, že domácnosti budú mať lacnú elektrinu až do roku 2027. Oznámil to generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček spolu s povereným ministrom hospodárstva Karelom Hirmanom (Demokrati).

30.03.2023 11:18 , aktualizované: 16:54
karel-hirman-branislav-strycek-marta-ziakova-mo... Foto:
Na snímke zľava dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman, predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) Marta Žiaková a generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE) Branislav Strýček.
debata (62)

Pôvodne bola elektrina zastropovaná len do konca roka 2024. Výhodné ceny elektriny budú nielen pre slovenské domácnosti, ale následne aj ostatné kategórie zákazníkov.

„Elektrárne budú dodávať pre domácnosti za bezkonkurenčne nízke ceny,“ povedal Strýček pred novinármi. Podľa neho dohoda zabezpečuje domácnostiam elektrickú energiu na dlhé obdobie za predvídateľných a mimoriadne výhodných podmienok. Vláda sa zároveň zaviazala, že nebude Slovenským elektrárňam do roku 2027 zvyšovať žiadne dane a poplatky. Detaily zmluvy však neukázali, o novinkách iba informovali.

VIDEO: Ako to vyzerá vo vnútro nového reaktora? Pozrite si zábery.

Video

Tento aj budúci rok majú slovenské domácnosti silovú zložku elektriny zastropovanú na 61 eur za megawatthodinu. Silová zložka tvorí menej ako polovicu z koncovej ceny elektriny na faktúrach.

Umožňuje to memorandu, ktoré bolo podpísane ešte vo februári 2022. Ďalšie roky nastane mierny cenový nárast. V roku 2025 bude cena silovej zložky zastropovaná na úrovni 66,7 eura. V roku 2026 bude za 72,7 eura. O rok neskôr, teda v roku 2027 bude na úrovni 79,3 eura. Pre porovnanie, aktuálna cena elektriny na pražskej burze PXE je 137 eur za megawatthodinu.

Vypočujte si podcast k téme s analytikom Jánom Pištom:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V súčasnosti je tak cena na trhoch dvakrát drahšia, ako zastropovaná cena. Napríklad na rok 2024 sa v súčasnosti dá kúpiť elektrina od 140 po 190 eur, čo je približne dvoja pol až trojnásobok tohtoročnej zastropovanej ceny. Je otázne, ako sa bude vyvíjať cena elektriny na trhoch, no analytici neočakávajú, že by klesla nižšie, ako je strop garantovaný elektrárňami.

Ak by aj cena na trhoch klesla pod stropovanú cenu, bude platiť tá a nie tá zastropovaná. „Ak by cena výrazne klesla na trhu, tak je možné, že cena bude nižšia aj pre domácnosti,“ ubezpečil Hirman. Zmluva má byť v najbližších dňoch zaslaná na schválenie do Bruselu.

O tom, aké budú finálne faktúry za elektrinu pre domácnosti je ešte predčasné hovoriť. Rozhodujúca totiž bude výška aj iných poplatkov, ktoré taktiež tvoria finálnu cenu elektriny. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví koncovú cenu elektriny pre domácnosti zverejňuje vždy na konci roka.

Peter Čarný, Čítajte viac Nemci si to spočítali, k jadrovej energii sa už nevrátia. Majú pred ňou rešpekt, tvrdí odborník

Nová dohoda určuje na nasledujúce roky len cenu silovej zložky elektriny. Do celkovej ceny elektriny sa počítajú aj poplatky za prenos či distribúciu. Silová zložka elektriny tvorí skoro polovicu celkovej ceny. Iné poplatky budú známe neskôr.

Treba to vnímať tak, že ostatné tarify môžu rásť prudšie. Celková cena elektriny tak môže byť aj v budúcich rokoch vyššia. Záležať bude práve od distribučných či prenosových poplatkoch, tvrdí pre Pravdu odborník na energie Ján Pišta zo spoločnosti JPX. Po zásahu vlády zdražela cena elektriny pre slovenské domácnosti na rok 2023 iba o pár percent.

Tento rok aj budúci rok dodajú pre domácnosti Slovenské elektrárne šesť terawatthodín (TWh) elektriny. Od roku 2025 do roku 2027 to bude menej, konkrétne 5,5 TWh, aby motivovali k ľudí úsporám. Domácnosti tak od tohto roku budä musieť niečo ušetriť. Mimo domácnosti je dohodnutých ďalších približne 5 TWh. To je tiež novinka. Zľavnenú elektrinu dostanú firmy a samosprávy. Spolu to bude 10 TWh vyrobenej elektriny zo Slovenských elektrární.

Jadro Čítajte viac Zachránia klímu malé jadrové reaktory? Putinova vojna ohrozila podnikateľský sen Billa Gatesa

Poverený minister hospodárstva Karel Hirman povedal, že súčasná dohoda je dodatkom k memorandu z februára 2022. Vtedajší minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vtedy bok po boku spolu s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) predstavili detaily memoranda verejnosti.

Nový dodatok k memorandu má podľa Hirmana stabilizovať situáciu. „Došlo k vzájomnej dohode tak, aby sme stabilizovali situáciu v Slovenských elektrárňach,“ povedal. Podľa neho je našou zodpovednosťou, aby sme kondíciu v Slovenských elektrárňach stabilizovali.

Nový reaktor dodáva elektrinu stovkám tisícom domácností

Dobrou správou je aj postupné zvyšovanie výkonu tretieho bloku Mochoviec. „Od nedele sme na 55 percentách výkonu reaktora,“ povedal Strýček. Pre ilustráciu nový blok na aktuálnom výkone vyrába toľko elektriny, že stačí na pokrytie spotreby takmer trištvrte milióna slovenských domácností. Elektrina z nového reaktoru začala do elektrickej sústavy prúdiť začiatkom roka, na plný výkon pôjde ešte pred letom.

Plán je taký, že pred letom by mal tretí reaktor ísť na sto percent. V časovom harmonograme je mierny časový sklz. Šéf elektrární však ubezpečil, že v meškaní netreba hľadať žiadnu senzáciu, reaktor aj napriek tomu spoľahlivo vyrába elektrinu. Úplnú funkčnosť tretieho bloku a dosiahnutie projektových parametrov potvrdí úspešné ukončenie fázy 144-hodinového preukazného chodu na stopercentnom, teda 471-megawattovom výkone, avizujú elektrárne. Tento výkon pokryje zhruba 13 percent z celkovej spotreby elektriny Slovenska.

Palivo hľadajú inde, ako u Rusov

Slovenské elektrárne sa snažia diverzifikovať dodávateľov jadrového paliva. Momentálne bežia naše jadrové elektrárne na ruské jadrové palivo. Zabezpečené je ešte na tento a budúci rok. Slovenské elektrárne majú fixný kontrakt na ruské palivo ešte niekoľko rokov. Palivo pre slovenské atómové elektrárne dodáva dlhodobo ruská spoločnosť TVEL, ktorá je dcérou ruskej štátnej firmy Rosatom. To, kto bude dodávať jadrové palivo, sa rozhoduje na základe verejného obstarávania.

Naposledy prebehlo v roku 2019 pre obe slovenské elektrárne. Okrem ruskej spoločnosti sa prihlásil aj americký Westinghouse. Zmluva s Rusmi platí do roku 2026, pričom je možné predĺžiť ju až do roku 2030. Po ruskej invázii na Ukrajinu Slovenské elektrárne začali aktívne hľadať iného, než ruského dodávateľa. Ešte vlani spustili medzinárodný tender na obstarávanie jadrového paliva. Interne ho vyhodnotili a dohadujú sa o zmluve s víťazom. Ten ešte nebol verejne oznámený.

S najväčšou pravdepodobnosťou ním bude americká spoločnosť Westinghouse. Strýček zároveň prezradil, že rokujú aj s francúzskou spoločnosťou Framatome, s ktorou chce uzavrieť zmluvu o vývoji nového alternatívneho paliva. „Chceme mať viac alternatív do budúcnosti, pracujeme na diverzifikácii dodávok paliva,“ dodal na záver.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Slovenské elektráne #Karel Hirman