Na dne Baltského mora pri plynovode Nord Stream našli čudný objekt

Približne pol roka po explóziách na plynovode Nord Stream chce Dánsko spoločne s Ruskom vyzdvihnúť z morského dna objekt, ktorý nedávno lokalizovali v blízkosti potrubia. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

25.03.2023 12:00
nord stream Foto:
Na zábere, ktorý poskytla Švédska pobrežná stráž, je vidieť únik z plynovodu Nord Stream 2, v stredu 28. septembra 2022.
debata (31)

Dánske úrady už na dne Baltského mora preskúmali valcovitý predmet vysoký asi 40 centimetrov. Energetický úrad so sídlom v Kodani vo štvrtok (23. 3.) oznámil, že nepredstavuje žiadne bezprostredné bezpečnostné riziko. V záujme vyjasnenia záležitosti však spoločnosť Nord Stream dostala ponuku podieľať sa na jeho vyzdvihnutí, dodal úrad vo vyhlásení.

Nord Stream Čítajte viac Rusi našli 3 až 5 metrové krátery na plynovode Nord Stream

Moskva krok dánskej strany privítala. „Je to pozitívna správa, keď vlastníka plynovodu prizývajú k dôležitým vyšetrovacím úkonom,“ uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Teraz je potrebné preveriť, či má nájdený predmet niečo spoločné s „teroristickým činom“, pokračoval Peskov a v rozpore s dánskymi informáciami dodal, že „zrejme áno“.

Tri zo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 poškodili vlani 26. septembra zatiaľ nevysvetlené explózie. Plynovody vedú z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Incident vyšetrujú nemecké, švédske a dánske úrady.

Väčšinovým vlastníkom projektu Nord Stream je ruský Gazprom. Medzi ďalších akcionárov patria spoločnosti E.ON, Wintershall DEA, Engie a Gasunie.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Nord Stream