Nová ťažba plynu na Slovensku. Nafta plánuje obnoviť vrt do zeme na západe krajiny

Spoločnosť Nafta plánuje obnoviť v katastri mesta Gbely pôvodne zlikvidovaný vrt na overenie množstva zásob zemného plynu, jeho ťažbu a prípadné využitie na výrobu elektrickej energie. Ak by mal vrt po overení čerpacou skúškou dostatočné zásoby plynu, Nafta by mala záujem v tejto lokalite aj o ďalšie tri vrty s potrebnou infraštruktúrou.

23.03.2023 07:20
Martin Bartošovič, nafta Foto:
Generálny riaditeľ Nafty Martin Bartošovič.
debata (1)

„Účelom navrhovanej činnosti je racionálne a efektívne využitie nerastných surovín pri súčasnom zvýšení energetickej sebestačnosti na lokálnej úrovni v tejto geografickej oblasti Slovenska,“ uvádza spoločnosť v zámere, ktorý bol vypracovaný podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Plyn Čítajte viac Slovensko našlo nové ložiská plynu. Koľko ho vieme vyťažiť a kde sa ukrýva?

Maximálna denná ťažba zemného plynu má dosiahnuť približne 30 000 metrov kubických. Elektrická energia vyrobená v kogeneračných jednotkách bude dodávaná do elektrickej distribučnej sústavy. K tomu bude potrebné vybudovať transformátor a zemnú elektrickú prípojku dĺžky zhruba 1 200 metrov. Nafta plánuje vrt obnoviť ešte v tomto roku, začiatok ťažby plynu predpokladá podľa zverejneného zámeru v roku 2024.

Vrt s hĺbkou 1 500 metrov bol pôvodne zhotovený v roku 2004, čerpacím pokusom bol z neho v priebehu niekoľkých dní vyťažený plyn. Z dôvodu neexistujúcej infraštruktúry v širšom okolí a za vtedajších ekonomicko-energetických možností využitia objavených zásob zemného plynu bol po čerpacej skúške ešte v tom istom roku zlikvidovaný. Jeho ústie bolo zaslepené železnou platňou, terén bol uvedený do pôvodného stavu a následne zalesnený.

Plyn vyťažený na Slovensku momentálne pokrýva len asi jedno percento z ročnej spotreby, ktorá sa pohybuje okolo 5 miliárd metrov kubických.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #plyn #Gbely