Pred zimou strašili kremeľskou propagandou. Európa sa nečakane rýchlo zbavila závislosti od ruského plynu

Rusko stavilo na energetickú kartu a nevyhralo. Ruská štátna energetická firma Gazprom v propagandistickom videu na jeseň poslala odkaz Európanom. Video sa rýchlo šírilo na sociálnych sieťach. Na začiatku spotu pracovník vypína plyn a na monitore kontrolka ukazuje, ako klesá prúd plynu do Európy. Následne sa striedajú zábery európskych miest, do ktorých prichádza sneh.

23.03.2023 06:00
LNG terminal Krk Foto:
Výstavba prvého chorvátskeho plávajúceho LNG terminálu
debata (362)

K dodávateľovi plynu Gazprom, ktorý strašil Európanov studenou zimou bez ruského plynu, sa pridala aj ruská propagandistická televízia RT. Tá vykreslila Európanov, ako trpia zimou počas Štedrého večera na Vianoce.

VIDEO: Budet zima baľšaja… Týmto videom strašil Európanov Gazprom.

Video

Nič z katastrofických predpovedí ruskej propagandy sa nepotvrdilo. V pondelok 20. marca sa začala jar a môžeme skonštatovať, že Európa zimu prežila a podarilo sa nahradiť ruské dodávky plynu.

lod Čítajte viac Plyn je opäť lacný, vďačíme zaň LNG dodávkam. Ako sa dostane z Texasu až k sporákom Európanov?

Môže za to viacero dôvodov. Dovoz skvapalneného plynu (LNG) do Európy stúpol na rekordné úrovne, poklesla spotreba plynu a prevládalo mierne zimné počasie. To sú hlavné faktory, ktoré majú za následok, že sa Európa nečakane rýchlo a efektívne zbavila závislosti od ruského plynu. Dostatok plynu v zásobníkoch po zimných mesiacoch dáva Európe slušné predpoklady na to, aby stihla čo najviac naplniť zásobníky aj na budúcu vykurovaciu sezónu.

„Zásobníky na Slovensku sú plné približne na 60 percent, čo je veľmi komfortná úroveň. Na konci minulej zimy, čo je typicky na konci marca, boli plné na 28 percent. Aktuálne sa na Slovensku očakáva teplé počasie, takže vyprázdňovanie zásobníkov už bude pomalé,“ opisuje stav po zime analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord. Podobný optimistický vývoj sledujeme v celej únii. „Podľa nových prognóz by pred začiatkom budúcej zimy mohli byť zásobníky plné na viac ako 90 percent,“ tvrdí pre Pravdu.

Americký LNG vystriedal ruský plyn

Celý minulý rok sa niesol v znamení poklesu dodávok ruského plynu do Európy. Vlaňajší vrchol ruských dodávok plynu do Európy bol vo februári, keď smerovalo do Európy až 2,6 miliardy kubických metrov plynu. Na konci vlaňajška to bolo už len pol miliardy kubických metrov. Rovnako nízky objem ruského plynu prúdi až doteraz.

Inými slovami, kým v minulosti predstavoval ruský plyn zhruba 40 percent celoročnej spotreby v EÚ, dnes tvorí ruský plyn len sedem až osem percent celoročnej spotreby. Dodáva ho už len cez dve potrubia. Jeden plynovod Jamal prepravuje ruský plyn cez Ukrajinu aj Slovensko.

GRAF: Krivka znázorňuje prepad dodávok ruského plynu do Európy v roku 2022

Foto: Bruegel
rusko plyn

Druhá rúra vedie cez Turecko. Na druhej strane, väčší objem dodáva Moskva vo forme skvapalneného plynu na tankeroch po mori. Stále však hovoríme o výrazne nižších dodávkach ruského plynu do Európy, ako to bolo pred rokom 2022.

Namiesto ruského potrubného plynu začali rásť dodávky skvapalneného plynu z USA či Kataru. Vyššie dodávky počas vlaňajška zaznamenali aj z Nórska či Alžírska, ukazujú dáta z belgického think tanku Bruegel. Dovoz LNG vzrástol počas vlaňajška na rekordne vysokú úroveň. Podľa Tomčiaka ďalšiemu zvýšeniu dovozu bránili len obmedzené kapacity na splyňovanie. „V tomto roku budú však spustené ďalšie jednotky, takže import LNG sa ešte navýši. Exportéri LNG, ako sú USA, Katar či Austrália, investujú do rozširovanie exportných kapacít,“ vysvetľuje.

Slovensko dlhodobo patrilo medzi krajiny s najvyššou závislosťou od ruského plynu. Situácia sa však zmenila počas vlaňajška. Aj napriek tomu, že sa nám podarilo zabezpečiť si aj alternatívne dodávky plynu, ruský plyn v slovenských potrubiach stále dominoval. „Máme presné údaje za rok 2022, keď väčšina plynu, teda viac ako 60 percent, prichádzala z Ruska. Napriek tomu, že sa vojna začala vo februári, až do leta dodávky plynu neboli obmedzené. K obmedzeniu došlo až v nasledujúcich mesiacoch,“ opísal situáciu v nedávnom rozhovore pre denník Pravda výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský.

Ako ďalej vysvetľuje, v súčasnosti máme zazmluvnené dodávky viac ako dvoch tretín celoročnej spotreby iného ako ruského plynu. To sa týka aj roku 2023. Neruský plyn k nám prúdi z tankerov, ktoré k nám dovážajú LNG, a tiež z Nórska, odkiaľ k nám prúdi plyn cez potrubie. Dodávky prichádzajú v súčasnosti najmä z juhu cez chorvátsky prístav Omišalj, kde vykladajú tankery prevažne z USA či Kataru. „To sú krajiny, ktoré dodávajú do Európy najviac LNG plynu. SPP uzavrel aj kontrakt na dodávku nórskeho plynu zo šelfu v Severnom mori,“ vysvetľuje Kvasňovský.

Aj na konci zimy sú zásobníky naplnené

Zásobníky plynu sú na konci zimy naplnené vysoko nad priemerom posledných desiatich rokov. Zásoby plynu sú k 20. marcu naplnené takmer na 56 percent, respektíve 625 terawatthodín (TWh) z celkových 1 123 TWh. Najplnšie majú zásobníky v Portugalsku, vo Švédsku a v Španielsku. Na Slovensku sú zásobníky plné približne na 60 percent. Len o trochu viac plynu majú v zásobníkoch v Poľsku. V Česku sú zásobníky plné na 57 percent a v Maďarsku na 46 percent.

V dôsledku energetickej krízy EÚ urgovala členské krajiny, aby tlačili do zásobníkov čo najviac plynu a udržovali vysokú naplnenosť bez ohľadu na náklady. Členské krajiny napríklad prijímali mimoriadne opatrenia, ktoré im určovali konkrétne percentuálne ciele naplnenosti zásobníkov s plynom. K vyššej miere naplnenosti zásobníkov prispela aj mierna zima. „Keďže Slovensko má kapacitu zásobníkov oproti celkovej spotrebe jednu z najvyšších v Európe, malo by to zvyšovať pravdepodobnosť, že aj budúcu zimu prežijeme bez extrémnych problémov,“ predpovedá Ján Pišta zo spoločnosti JPX.

Ešte nie je vyhrané

Ceny plynu medzitým pokračujú v poklese. V pondelok dokonca cena plynu na holandskom virtuálnom TTF uzle spadla pod 40 eur za megawatthodinu. Bola tak najnižšie od júla 2021. Aj keď cena plynu klesá prakticky od začiatku decembra, Európa ešte v energetickej vojne s Ruskom nevyhrala. Vyhlásil to v rozhovore pre Financial Times šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu Fatih Birol.

Hovorí, že budúca zima môže byť v prípade chladnejšieho počasia ťažšia ako tá súčasná. Varoval pred tým, že by Rusko mohlo zastaviť aj zvyšné dodávky plynu do Európy a dopyt po skvapalnenom plyne by mohol vzrásť s oživením čínskej ekonomiky. „Bolo by preto príliš odvážne tvrdiť, že Európa energetickú krízu nad Ruskom už vyhrala,“ povedal pre britský denník.

Treba si zarezervovať kapacitu v LNG prístavoch a urobiť opatrenia, aby domácnosti znížili spotrebu energií. To sú opatrenia, ktoré odporúčajú energetickí analytici pred ďalšou zimou.

Odborník na energie Ján Pišta spomína tiež sledovanie plnenia zásobníkov a v prípade, že to nepôjde očakávaným tempom, mala by vláda zasiahnuť. „Ďalšou možnosťou je dohliadnuť, aby významní dodávatelia mali zabezpečené dodávky plynu od stabilných veľkých európskych hráčov, prípade priamo od dodávateľov LNG,“ tvrdí pre Pravdu. Vhodné by tiež bolo mať prenajatú určitú kapacitu v holandských či nemeckých prístavoch, alebo v poľskom LNG termináli.

Analytik Boris Tomčiak odporúča zvýšiť cenový strop, pretože jeho súčasná výška nemotivuje domácnosti k tomu, aby šetrili energiami. „Zároveň je nutné vyčleniť väčší objem prostriedkov na zatepľovanie budov, inštaláciu alternatívnych zdrojov energie a optimalizáciu spotreby v priemysle,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

362 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #zima #propaganda