ÚRSO predbežne prepočítal ceny elektriny a plynu na rok 2024

Slovenským domácnostiam a ďalším zraniteľným odberateľom hrozia drahé energie aj v budúcom roku. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) upozorňuje, že napriek značnému poklesu trhových cien elektriny a zemného plynu v ostatných mesiacoch sú totiž súčasné trhové ceny energií naďalej oveľa vyššie ako platné ceny za dodávku elektriny a plynu pre domácnosti a mnohých zraniteľných odberateľov mimo domácností.

16.03.2023 12:27
Andrej Juris, Foto:
Predseda ÚRSO Andrej Juris
debata (46)

Napríklad, úroveň trhových cien ročných forwardov elektriny na rok 2024 sa pohybuje v rozmedzí približne 140 až 190 eur za megawatthodinu za ostatný mesiac. To je približne 2,5– až 3-násobok súčasnej ceny elektriny, komodity (61,20 eura za megawatthodinu), ktorá bola sprístupnená domácnostiam na základe všeobecno-hospodárskeho záujmu schváleného vládou SR pre rok 2023.

energia, energetika, seps, stlpy vysokeho napatia, elektrina Čítajte viac Trhové ceny elektriny a plynu sa cez týždeň opäť vrátili k nárastu

„V prípade plynu, vládou SR zastropovaná cena za dodávku plynu pre domácnosti a vybrané skupiny zraniteľných odberateľov je približne o polovicu nižšia ako úroveň trhových cien ročných forwardov zemného plynu na rok 2024 za posledný mesiac, približne 50 až 60 eur za megawatthodinu,“ dodal hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

„Z pohľadu úradu preto odporúčame, čo najskôr ustanoviť právne-záväzným spôsobom pravidlá mimoriadnych opatrení vlády SR na budúci rok, ako napríklad podmienky sprístupnenia zlacnenej elektriny z memoranda so Slovenskými elektrárňami cieľovým skupinám odberateľov aj pre rok 2024,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Ak zlacnená elektrina z memoranda bude sprístupnená neskôr ako dodávatelia nakúpia elektrinu pre svojich zraniteľných odberateľov za trhové ceny, hrozí podľa jeho slov riziko vysokých kompenzácií zo strany štátu pri súčasných úrovniach trhových cien elektriny.

Úrad zároveň upozorňuje, že trhové ceny energií sú naďalej veľmi volatilné a nepredvídateľné.

Karel Hirman Čítajte viac Hirman o Sulíkovi: Zmenili výpočty a potom odišiel. Elektrina by nestála 500 eur, ale 190 eur, tvrdí

Rozhodujúce obdobie pre určenie referenčnej ceny elektriny na stanovenie maximálnej ceny za dodávku elektriny na rok 2024 pre regulované subjekty bude 2. a 3. štvrťrok 2023. Vo štvrtok o tom informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví na základe ukončenej verejnej konzultácie k návrhu vyhlášky. Maximálna regulovaná cena za dodávku elektriny bude stanovená samostatne pre domácnosti a pre zraniteľných odberateľov mimo domácností, informoval vo štvrtok ÚRSO.

„Prijaté pripomienky od odbornej verejnosti sme spracovali pri príprave príslušnej cenovej vyhlášky úradu, ako aj pri príprave legislatívnych návrhov na posilnenie práv spotrebiteľov energií a umožnenie väčšej konkurencie na trhu dodávky elektriny a plynu,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Okrem určenia rozhodujúceho obdobia a samostatných cenníkov pre domácnosti a ostatné regulované subjekty úrad rozhodol, že rozdiel medzi vysokou a nízkou tarifou u viacpásmových sadzieb bude v minimálnej výške 20 %. „Cieľom je umožniť tým odberateľom, ktorí majú záujem a možnosť zmeny svojho odberateľského diagramu, usporiť na nákladoch na elektrinu,“ dodal ÚRSO.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #ÚRSO