Plyn je opäť lacný, vďačíme zaň LNG dodávkam. Ako sa dostane z Texasu až k sporákom Európanov?

Za posledné tri mesiace klesla cena plynu zo 150 eur až na súčasných 42 eur za megawatthodinu. Takýto pokles je v zimných mesiacoch neobvyklý. Dôvodom je takmer rekordný dovoz skvapalneného plynu (LNG) do Európy. O trochu viac sa ho za týždeň doviezlo do prístavov Európy len vlani koncom apríla.

10.03.2023 05:00
lod Foto:
LNG tanker.
debata (340)

Dovoz LNG bol minulý týždeň na úrovni 2,8 miliardy metrov kubických z celkového dovozu 6,3 miliardy metrov kubických plynu. Z Nórska do Európy prišlo 1,9 miliardy a z Alžírska a Ruska len po pol miliardy metrov kubických. Pokles dodávok ruského plynu vlani je znázornený na obrázku nižšie. Ukazujú to dáta bruselského think tanku Bruegel.

Zatiaľ, čo sa tankery striedajú jeden za druhým v európskych prístavoch, plynovody s ruským plynom zívajú prázdnotou. Cez Nord Stream plyn stále netečie. Nula kubíkov plynu svieti aj v plynovode Jamal, ktorý vedie cez Poľsko. Cez Ukrajinu k nám stále prúdia dodávky plynu, ale v porovnaní s rokom 2021 to je štvornásobne menej. Ako je vidieť z grafu nižšie, tak najviac do Európy prúdi skvapalnený plyn, nasledujú dodávky z Nórska, Ruska a Alžírska. Plyn prúdi tiež z Azerbajdžanu či Veľkej Británie.

Analytici z Dáta bez pátosu upriamujú pozornosť na to, že LNG sa dováža aj z Ruska. Graf nižšie ukazuje podiel ruského LNG na celkovom LNG importe do EÚ. Rast dovozu LNG z Ruska v januári 2023 bol medziročne vyšší o 16 percent.

Zároveň bol mierne pod úrovňou mesačného priemeru v roku 2022, ktorý bol na úrovni 1,6 miliardy metrov kubických. Najviac skvapalneného plynu k nám prúdi z USA, nasleduje Afrika a Stredný Východ.

Európa bola nútená zvýšiť dovoz amerického LNG, čím sa prehĺbili obchodné väzby medzi Atlantikom a zvýšila sa úloha Ameriky ako energetickej superveľmoci. Americký denník The Wall Street Journal sa pozrel na to, čo sa stane predtým, ako sa americká molekula plynu spáli v talianskej elektrárni, bude použitá na varenie v Španielsku či využitá na výrobu hnojív v Nemecku.

Najskôr musí byť plyn odčerpaný zo zeme. Americkí producenti ťažia plyn frakovaním hlavne v Permskej panve v západnom Texase a Novom Mexiku. Ťažiari posielajú obrovské množstvá vody, piesku a chemikálii dolu dierou do zemských podloží, aby rozbili bridlicovú horninu a extrahovali molekuly plynu. V januári tieto regióny predstavovali približne 70 percent produkcie bridlicového plynu v USA.

Potrubiami sa potom plyn za pomoci kompresorov transportuje až na pobrežia. Vo veľkých zariadeniach sa plyn skvapalňuje. Pomocou obrovských tankerov, ktoré môžu mať dĺžku ako Eifellova veža sa plyn prepravuje až do európskych prístavov. Nižšie sú znázornené prepravné trasy tankerov, ktoré prepravujú LNG z amerických prístavov až do Európy.

Je to hlavne prístav Gibraltár na juhu Španielska, mestečko Montoir-de-Bretagn na pobreží Francúzska, Dunkirk na severe krajiny, jeden z najväčších prístavov v holandskom Rotterdame, nový nemecký LNG prístav vo Wilhelmshavene či prístavné mesto Klaipėda v Litve.

Jedna loď môže podľa ministerstva energetiky predstavovať dostatok energie na vykúrenie viac ako 43 000 amerických domácností za rok. V infografike nižšie si môžete pozrieť, ako funguje LNG terminál.

© Autorské práva vyhradené

340 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #LNG