Slovenskí plynári hovoria, v čom je nórsky plyn iný, ako ruský. V Česku začali riešiť poruchy kotlov

České médiá si všímajú tému kotlov, ktoré spaľujú iný, ako ruský plyn. Televízia CNN Prima News priniesla reportáž, v ktorej cituje servisného technika plynových kotlov zo severozápadného mesta Louny. Ten hovorí, že sa stretol v poslednom období s tým, že sa zákazníci začali sťažovať na poruchy týchto zariadení. „Na mieste som zistil, že chyba spočíva v dodávke zemného plynu, ktorý, bohužiaľ, chodí v zlej kvalite. To má za následok výpadky kotlov,“ povedal televízii Václav Ibl.

09.03.2023 05:00
kotol Foto:
lustračné foto.
debata (203)

Český plynárenský zväz zareagoval, že podľa jeho informácií ruský zemný plyn obsahoval približne 0,1 miligramu sírovodíka, resp. sulfánu na kubík, pričom nórsky plyn a skvapalnený plyn obsahuje až 2,5 miligramu na kubický meter.

V medených rúrkach sulfán vytvára podľa Zdeňka Vargu, pracovníka Vysokej školy chemickotechno­logickej v Prahe, čierny povlak na stenách potrubia. „Ten sa môže za určitých okolností odlupovať a cestovať potrubím až k spotrebičom,“ povedal pre televíziu.

inštalatér, opravár, technik, kotol Čítajte viac V Česku riešia upchávanie kotlov, evidujú desiatky prípadov. Môže za to iný ako ruský plyn?

Českí distribútori však hovoria, že problém nikde nevidia. „Vlastnosti a zloženie plynu, ktorý sa aktuálne nachádza v distribučnej sústave, zodpovedá požiadavkám na jeho kvalitu, stanovenú európskou aj českou legislatívou,“ zareagoval Alex Gregorovič zo spoločnosti GasNet. Podobne sa vyjadrila aj Pražská plynárenská Distribúcia.

Česi sa zbavili ruského plynu

Iba nedávno sa český premiér Petr Fiala pochválil tým, že Česko sa zbavilo závislosti od ruského plynu. Namiesto ruského teraz do Česka prúdi skvapalnený plyn z USA či Perzského zálivu a tiež potrubný plyn z Nórska či Alžírska.

Rovnako aj do krajín Európskej únie prúdi v súčasnosti najviac LNG plynu, potom plynu z Nórska, následne až z Ruska a z Alžírska, ukazujú zosumarizované dáta inštitútu Bruegel.

Česká komora autorizovaných inžinierov a technikov činných vo výstavbe (ČKAIT) však varuje pred komplikáciami, ktoré domácnostiam a najmä firmám môže spôsobovať zemný plyn zo zdrojov, ktorými Česko nahrádza donedávna dominantný plyn z Ruska. Informuje o tom český portál Lidovky.cz.

Ministerstvo priemyslu a obchodu pod vedením Jozefa Síkelu zaznamenalo niekoľko desiatok sťažností na upchatie plynových kotlov a v niekoľkých prípadoch aj poškodenie kotlov pre zmenu dovážaného plynu. „Po rokovaní zástupcov vlády, zamestnávateľov a odborov Síkela v pondelok povedal, že vec teraz rieši s Českým plynárenským zväzom, spoločnosťou Net4gas, ktorá zabezpečuje prepravu zemného plynu cez Česko, aj s Energetickým regulačným úradom,“ píše český portál.

Autorizovaný inžinier v odboroch pozemné stavby a požiarna bezpečnosť stavieb a garant odboru pozemné stavby v rámci ČKAIT Václav Petráš na margo nórskeho plynu uviedol, že tento plyn obsahuje vyššie percento sírovodíka, ktorý sa pri spaľovaní mení na síranové soli a tie potom upchávajú horák a potrubie.

„Plynárenská sústava v celej Európe je prepojená, ale vidíme, že zhruba okolo leta sa začalo meniť zloženie plynu a jeho mix,“ uviedol pre Lidovky člen predstavenstva Pražskej plynárenskej Petr Kovařík. Česká komora autorizovaných inžinierov a technikov apeluje na to, aby odberatelia nezabúdali na pravidelné revízie spotrebičov.

Aj česká agentúra ČTK priniesla správy o niekoľkých firmách, ktoré evidujú sťažnosti na zanášanie kotlov. Technici zatiaľ evidujú desiatky takýchto prípadov. Výrobcovia to podľa nich pripisujú najmä zmene v dovoze plynu, informuje agentúra. „Máme informácie od výrobcov, že týchto prípadov pribúda,“ povedal ČTK Martin Šácha zo spoločnosti Plynoservis Jílek. Odporúčajú preto pozornejšiu kontrolu kotlov.

Jadro Čítajte viac Najskôr plyn, potom ropa. Slovensko dáva zbohom už aj ruskému jadrovému palivu

„Spoločnosť Jirsakservis sa zatiaľ s podobnými prípadmi nestretla, rovnako však dostala od výrobcov správy o ich možnom výskyte. Podľa nej ide najmä o nánosy v plynovode, ktoré zanášajú predovšetkým ventily. Ako riešenie vidí okrem čistenia aj možnú výmenu niektorých dielcov alebo inštaláciu filtra,“ píše portál.

Na Slovensku žiadnu sťažnosť neevidujú

Denník Pravda oslovil aj Slovenský plynárenský a naftový zväz, či sa stretol s podobnými prípadmi, na aké upozornila reportáž českej televízie CNN Prima News. Žiadny taký prípad neeviduje. Rovnako ani štátny plynárenský podnik Slovenský plynárenský priemysel neeviduje žiadny podobný podnet zákazníka. „Slovenský plynárenský a naftový zväz ani jeho členovia v súčasnosti neevidujú žiadne sťažnosti v súvislosti s kazivosťou koncových zariadení pre nižšiu kvalitu zemného plynu. Všetok zemný plyn, ktorý prichádza do Slovenskej republiky, spĺňa kvalitatívne parametre, ktoré sú definované v technických podmienkach prevádzkovateľa distribučnej siete,“ zareagoval Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ zväzu.

Kvasňovský ubezpečuje, že parametre kvality plynu sa sledujú na úrovni prepravy plynu medzi jednotlivými medzinárodnými tranzitnými sústavami. Na všetkých vstupných bodoch prepravnej siete sa stanovujú kvalitatívne parametre. Tvorí ich 11 zložiek zemného plynu, ako napríklad obsah sírnych zlúčenín, rosný bod vody, rosný bod uhľovodíkov, výhrevnosť, spaľovacie teplo, Wobbeho index a hustota. „V zmysle týchto prepojovacích dohôd nie je možné, aby sa na naše územie dostal plyn, ktorý by nespĺňal požadované parametre. Na rovnakom princípe zároveň fungujú všetci prevádzkovatelia v EÚ,“ pokračuje.

Upozorňuje, že sírovodík je v zemnom plyne nežiaduci práve pre jeho agresivitu voči plynovým potrubiam, spotrebičom a aj pre jeho jedovatosť. Maximálny povolený limit sírovodíka je 5 miligramov na kubík. Nórsky plyn obsahuje 2,5 miligramu na kubík a ruský 0,1 miligramu.

„Vo všetkých bodoch je kvalita zemného plynu kontrolovaná. Hodnoty parametra sulfánov neboli dosiaľ v žiadnom zo vstupných bodov do distribučnej siete prekročené. Kvalitatívne parametre distribuovaného plynu sú zverejnené na webovej stránke SPP – distribúcia. Hodnoty celkovej síry sa pohybujú v stotinách percent,“ dodáva Kvasňovský.

Denník Pravda oslovil niekoľko slovenských firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou, montážou a servisom kotlov. Žilinská firma Gato tvrdí, že im ľudia volajú kvôli plynovým filtrom na kotloch.

SR Bratislava vláda 131. schôdza BAX Čítajte viac Čo ukázal rok po Putinovej invázii? Kreslili sme čierne scenáre, ale toto čakal asi málokto, tvrdia analytici

Môže to byť z dôvodu, že sa chcú uistiť, či majú všetko v poriadku alebo počuli správy o tom, že ruský plyn sa nahrádza iným plynom. „Iný plyn môže robiť problémy nie preto, že by bol zlý, ale má iné chemické zloženie, čo má vplyv na materiál, ktorým sa prepravuje. Podľa môjho názoru tie kovové časti z potrubia, ktoré z neho vyklepú, môžu byť prevažne uvoľnené usadeniny zo starého potrubia, ktoré sa začalo ,čistiť' vplyvom iného chemického zloženia plynu. Keď niekedy meníme staré potrubie za nové, tak podobné častice nám niekedy vypadnú zo starej rúry,“ hovorí Peter Bakay z Gato.

Ani ďalšia spoločnosť nezaznamenala nejaké problémy. „V súčasnosti neevidujeme zvýšenú poruchovosť plynových kotlov v súvislosti s dodávkami plynu z iných zdrojov,“ povedal Peter Wolf, riaditeľ spoločnosti Vaillant Group Slovakia, ktorá sa zaoberá vykurovacou technikou.

© Autorské práva vyhradené

203 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #kotol