V Česku riešia upchávanie kotlov, evidujú desiatky prípadov. Môže za to iný ako ruský plyn?

Servisné firmy začali v posledných týždňoch evidovať prípady častejšieho zanášania plynových kotlov nečistotami. Technici zatiaľ evidujú desiatky takýchto prípadov. Výrobcovia to podľa nich pripisujú najmä zmene v dovoze plynu, informujú České noviny.

08.03.2023 11:03
inštalatér, opravár, technik, kotol Foto:
Ilustračné foto.
debata (259)

Správu priniesli České noviny, resp. agentúra ČTK.

Kvalita iného ako ruského plynu by mala byť stále dobrá. No môže sa stať, že kotol bude slabšie kúriť a môže sa aj poškodiť, píše portál.

„Niekoľko desiatok sťažností na upchatie plynových kotlov a v niektorých prípadoch aj ich poškodenie v uplynulých dňoch už zaznamenalo aj ministerstvo priemyslu a obchodu, uviedol v pondelok minister Jozef Síkela. Podľa neho pri kontrolách na vstupe plynu do Česka žiadne anomálie v jeho zložení odhalené neboli. Vec teraz rieši s Českým plynárenským zväzom, spoločnosťou Net4gas, ktorá zaisťuje prepravu zemného plynu cez Českú republiku, a tiež Energetickým regulačným úradom,“ tvrdí ČTK.

Roberta Metsolová / Ursula von der Leyenová / Petr Fiala / Čítajte viac Česi to dokázali. Republika už nie je závislá od dovozu zemného plynu z Ruska

Úrady vraj evidujú desiatky prípadov, kedy sa zanášali nečistotami. Český plynárenský zväz upozornil, že nečistoty sa usadzujú hlavne na medených inštaláciách, nejde však o plošný problém. „Máme informácie od výrobcov, že týchto prípadov pribúda,“ povedal ČTK Martin Šácha zo spoločnosti Plynoservis Jílek. Odporúčajú preto pozornejšiu kontrolu kotlov.

„Spoločnosť Jirsakservis sa zatiaľ s podobnými prípadmi nestretla, rovnako však dostala od výrobcov správy o ich možnom výskyte. Podľa nej ide najmä o nánosy v plynovode, ktoré zanášajú predovšetkým ventily. Ako riešenie vidí okrem čistenia aj možnú výmenu niektorých dielov alebo inštaláciu filtra,“ píše portál.

Do Česka sa už nedováža žiadny ruský plyn. Hospodárske noviny minulý týždeň informovali, píše ČTK, že plyn mieriaci do Česka zo Západu obsahuje viac sírovodíka. U niektorých kotlov to údajne môže viesť k poškodeniu, oprava vyjde na tisíce českých korún. Plyn, ktorý teraz domácnosti aj firmy odoberajú, pochádza z Nórska a LNG terminálov.

259 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn