Rusko znižuje export ropy zo západných prístavov. Tankery so zľavami plávajú k novým kupcom

Rusko plánuje na budúci mesiac znížiť export ropy zo svojich západných prístavov až o štvrtinu, čo prekonáva rozsah poklesu produkcie, ktorý Moskva oznámila na začiatku roka. Uviedli to tri zdroje z ruského ropného trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

23.02.2023 10:21
shutterstock 1916898779 Foto:
Tanker s ropou - ilustračné foto.
debata (33)

Podľa zdrojov plánuje Rusko zredukovať export ropy zo svojich západných prístavov v marci oproti februáru až o 25 %. Ruské ministerstvo energetiky sa k informáciám nevyjadrilo a rovnako nereagoval ani ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť.

SR Bratislava vláda 131. schôdza BAX Čítajte viac Čo ukázal rok po Putinovej invázii? Kreslili sme čierne scenáre, ale toto čakal asi málokto, tvrdia analytici

Moskva už v januári oznámila, že v marci zníži produkciu ropy približne o 500.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). Tento objem predstavuje zhruba 5 % ruskej a 0,5 % celosvetovej produkcie. Toto zníženie bude podľa ruských predstaviteľov trvať jeden mesiac a je reakciou na zavedenie cenových stropov na ruskú ropu a ropné produkty.

Rusku sa doteraz podarilo presmerovať časť svojho ropného exportu z Európy do Indie, Číny a Turecka. Tieto krajiny sa západnými sankciami voči Rusku neriadia a privítali lacnejšie dodávky po tom, ako Moskva na svoju produkciu ponúkla zľavy.

S presmerovávaním už spracovaných ropných produktov má však Moskva väčšie problémy. Indické, turecké a čínske rafinérie totiž zaplavili trh palivami, ktoré vyrobili z dodanej ruskej ropy.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko