Slovensko je bližšie k novému jadrovému reaktoru. Cenovka je v miliardách, stáť má v Bohuniciach

Slovensko môže opäť posilniť svoju pozíciu jadrovej mocnosti vo výrobe elektriny. Vyše 13-ročný projekt nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach znovu ožíva.

16.02.2023 16:10
Jadro Foto:
Ilustračná fotka.
debata (13)

Už roku 2009 sa uvažovalo o výstavbe jadrového reaktora generácie III+ v Bohuniciach. Projekt síce získal od životného prostredia zelenú, ale bol pozastavený. Situácia sa zmenila a projekt sa obnovuje.

Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS) totiž podala na Úrad jadrového dozoru žiadosť o vydanie povolenia na umiestnenie a realizáciu projektu výstavby nového jadrového reaktora. Nachádzať by sa mal v Jaslovských Bohuniciach.

Plyn Čítajte viac Slovensko má vlastné zásoby zemného plynu. Ťažba sa však zasekla. Čo sa deje?

Zo správy posudzovania vplyvov na životné prostredie vyplýva, že v Jaslovských Bohuniciach by mal vyrásť jeden jadrový reaktor generácie III+. Jeho výhodami je to, že má jednoduchšiu a masívnejšiu konštrukciu, ktorá umožňuje zjednodušenie prevádzky a väčšiu odolnosť proti ľudským chybám.

Väčšina reaktorov Generácie III je väčšia ako ich predchodcovia a ich výkon je vyše 1 000 megawattov. Nový reaktor v Bohuniciach pôvodne počítal s maximálnym čistým inštalovaným elektrickým výkonom až do 1 700 megawattov (MWh). Po novom bude jeho výkon nižší. „Na základe osvedčenia na výstavbu energetického zariadenia vydaného ministerstvom hospodárstva sa v ďalších etapách prípravy projektu uvažuje už len s výkonom reaktora do 1 200 MW,“ tvrdí pre Pravdu hovorkyňa Javysu Miriam Žiaková Životnosť takéhoto reaktoru je štandardne 60 rokov. Pre porovnanie nový jadrový blok v Mochovciach bude mať výkon 471 megawattov.

Pôvodne sa počítalo s výstavbou reaktora v Bohuniciach v roku 2021. Termín uvedenia do skúšobnej prevádzky bol určený na rok 2027. „Situácia na energetickom trhu v minulých rokoch vyvolala potrebu aktualizácie harmonogramu prípravy projektu, v ktorom bol posunutý začiatok stavebných prác na koniec roka 2031,“ dodáva Žiaková.

Ako ďalej vysvetľuje, tak predpokladané investičné náklady na realizáciu projektu sú v súčasnosti približne 6,5 miliardy eur, avšak, vzhľadom na infláciu, ktorá má zásadný vplyv aj na ceny v stavebníctve, je pravdepodobné, že dôjde k aktualizácii. Spoločnosť JESS je dcérskou firmou štátnej spoločnosti Javys a zároveň českého energetického kolosu ČEZ.

Mochovce zvyšujú výkon

Zatiaľ čo sa projekt nového reaktora v Bohuniciach ešte len posudzuje, v Mochovciach začiatkom roka uviedli do prevádzky tretí blok. Ten postupne zvyšuje svoj výkon. V súčasnosti je výkon reaktora na úrovni 35 percent a bude sa postupne zvyšovať. V súčasnosti by už mal 3. blok dodávať elektrinu do siete nepretržite, s malými prestávkami vyvolanými plánovanými skúškami. Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať pri spustení inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % celkovej spotreby elektriny Slovenska. Z pohľadu výroby elektriny sa tak Slovensko už tento rok stane energeticky sebestačné. Životnosť nového bloku je plánovaná minimálne na 60 rokov.

Približne 70 percent všetkej elektriny vyrobenej na Slovensku je zo Slovenských elektrární. Najmä vďaka jadrovým elektrárňam najväčší slovenský výrobca dodáva až 95 percent elektriny bez emisií oxidu uhličitého. Náš energetický mix je postavený na výrobe elektriny z jadra. Aj vďaka tomu vyrobíme viac ako polovicu elektriny práve z jadra.

Renesancia jadra?

Dvanásť rokov po katastrofe vo Fukušime v Japonsku sa svet vracia späť k atómovej energii. Vlády sa snažia zvýšiť svoju energetickú bezpečnosť po ruskej invázii na Ukrajinu. Francúzska spoločnosť EDF chce postaviť šesť nových veľkých reaktorov a do roku 2050 začať s prípravnými štúdiami na ďalších osem blokov. Francúzsko nie je jediné.

Poľsko postaví súbežne dve nové jadrové elektrárne s využitím americkej a juhokórejskej technológie. Pre výstavbu nových reaktorov sa rozhodli napríklad aj Holandsko, Švédsko, Česko či Británia. Belgicko a Nemecko životnosť reaktorov predlžujú. Dlhodobým odporcom jadrovej energie je, naopak, Rakúsko.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #atómová elektráreň #jadro #Reaktor