Top obchodník: Putin prehral energetickú vojnu, veľmi sa prepočítal

Európa sa vyvliekla zo závislosti na ruskom plyne, na čo sa k nemu vracať, pýta sa obchodník na trhu s energiami Pierre Andurand. Tvrdí, že kontinent je z najhoršieho vonku, čo sa týka závislosti na ruských energetických komoditách.

14.02.2023 10:51
Rusko, Ukrajina, vojna, Srbsko, Vladimir Putin Foto: ,
Hrnčeky na kávu s obrázkami ruského prezidenta Vladimira Putina v predaji na hlavnej pešej ulici v centre Belehradu v Srbsku v pondelok 16. januára 2023. Od začiatku vojny na Ukrajine odišlo zo svojej vlasti do Srbska asi 200 000 Rusov.
debata (63)

Povedal to v rozhovore pre britské ekonomické noviny The Financial Times.

Andurand spravuje niekoľko hedžových fondov zameraných na energie, ktorým sa posledné roky darilo, píšu noviny. O tom, že Európa je z najhoršieho vonku, svedčí aj fakt, že ešte minulé leto stála megawatthodina plynu na burze cez 300 eur, dnes stojí iba 50 eur. Je to stále vysoko oproti predvojnovým časom, no v porovnaní s letom je to rádovo menej.

Putin Čítajte viac Rusko začalo budovať flotilu tankerov. Chce sa striasť západných sankcií, ktoré ho potápajú

„Myslím si, že Putin prehral energetickú vojnu. Veľmi vysoké ceny za plyn a elektrinu v Európe boli extrémne zlé pre svetovú ekonomiku, no teraz vidíme, že sa vrátili na realistickejšiu úroveň,“ hovorí Andurand. Ak tak ceny ostanú, bude to dobrá správa pre rast cien a úrokových sadzieb. Strach z energokrízy teda pominul.

Rovnako klesol aj podiel plynu, ktorý Rusko dodáva do Európy. „Prečo by sa k nemu vracala naspäť?,“ pýta sa Andurand. Keď cena plynu mierila vysoko nahor, veľa obchodníkov na ňom zarobila, tvrdí.

„Myslím si, že sa ohromne prepočítal v tom, k čomu príde. Rovnako sa prepočítal, ako sa bude Ukrajina brániť a ako sa spojí západ,“ povedal. „Rusko navždy prišlo o svojho najväčšieho zákazníka. A potrvá asi dekádu, kým vybuduje potrubia na plyn do Ázie. A keď Rusko bude dodávať plyn iba do Číny, o cene bude rozhodovať Peking,“ povedal Andurand.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #elektrina #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine