Rusko je podľa analytikov v koncoch a finančne skolabuje. Končia sa dobré správy

Analytici z Dáta bez pátosu sa pozreli na to, ako sa finančne darí Kremľu. Do konca roka 2022 bol ešte ruský rozpočet na tom dobre. No ku koncu vlaňajška sa dobré správy skončili. „Tu dobré správy končia. A končia aj pre všetkých fanatikov, pre ktorých je Rusko bohaté, silné, schopné a odolné. Dáta sú len jedny,“ píšu na svojej fanúšikovskej stránke analytici.

09.02.2023 13:49
shutterstock 602443307 Foto:
Tanker s ropou - ilustračné foto.
debata (564)

Celý rok 2022 bol ešte pre Rusko ako tak finančne priaznivý. V decembri sa to však otočilo. Preto už ku koncu roka bol rozpočet v deficite o 2,3 percenta kvôli odloženým platbám. „Celú dieru v kase musel niekto zaplatiť a nakoľko si Rusko nemôže požičať v zahraničí, zatiahol to Národný fond bohatstva Ruska. Jeho hodnota klesla o €35 miliárd na asi €140 miliárd ku koncu roka 2022. Mínus 20% za jeden mesiac,“ tvrdia analytici.

Putin Čítajte viac Rusko začalo budovať flotilu tankerov. Chce sa striasť západných sankcií, ktoré ho potápajú

V priemere za jeden mesiac rok 2022 Rusko zinkasovalo za plyn a ropu dokopy jeden trilión rubľov. Teda tisíc biliónov rubľov. No v súčasnosti inkasuje oveľa menej. Môžu za to sankcie a embargá na energonosiče. „Vďaka odstrihnutia sa od plynu z Ruska a vďaka zavedeniu stropu $60/barel skupinou G7 sa znížili príjmy rozpočtu z ropy a plynu Ruska v januári 2023 oproti januáru 2022 na polovicu,“ píšu.

A bude to ešte horšie. „Ak by to v 1. polroku 2023 pokračovalo týmto tempom, namiesto 6,4 trilióna (prvý polrok 2022) by ruský štátny rozpočet dostal len 2,6 trilióna rubľov, a to je medziročný pokles o 60%. Reálne to hrozí, lebo cena plynu aj cena ropy klesali a klesajú. Plus: objemy exportu plynu sú medziročne na polovici, pričom export ropy zatiaľ neklesol,“ pokračujú v statuse ďalej.

Fuergy Vladimír Miškovský Čítajte viac Nový slovenský vynález, ktorý šetrí elektrinu. Zarobil aj Soták a ponúkajú ho ďalším

V januári tak podľa analytikov zaznamenal ruský rozpočet „šialené čísla“. Výdavky kvôli vojne a pomoc občanom narástli o 60 percent. A keď na druhej strane zásadne klesli príjmu za export energií, musí sa to v číslach prejaviť. Iba v januári 2023 tak deficit dosiahol 60 percent z celkového ročného plánu – inými slovami, 23 miliárd eur.

Ak by chceli Rusi tieto deficity financovať zo spomínaného Fondu bohatstva tak klesne zo 140 miliárd na menej ako 120 miliárd. Ak by to takto pokračovalo, k 15. júlu by fond už nemal žiadne peniaze. „Tempo deficitov ale asi poľaví a fond vydrží do konca roka 2023,“ konštatujú.

„Vyzerá to na GAME OVER. Sankcie, embargá a stropy zabrali vo veľkom, s oneskorením, ale zjavne, jasne a silno,“ zakončili svoj status.

© Autorské práva vyhradené

564 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #ropa #Rusko #plyn