Veľké porovnanie nákladov na vykurovanie. Ako obstáli drevo, plyn, uhlie či elektrina?

Celá vykurovacia sezóna dokáže poriadne zaťažiť rozpočet rodiny. Výdavky na vykurovanie od minulého roka značne vzrástli.

09.02.2023 13:43
Krb Foto:
debata (21)

Ako vyplýva z aktuálneho porovnania nákladov na vykurovanie, vypracovaného Rakúskym zväzom kachliarov, kúrenie drevom patrí pri trhových cenách spolu s plynom k najlacnejším.

Slovenské pomery vyjadruje graf z roku 2022, keď bolo kúrenie drevom v akumulačnej kachľovej peci najvýhodnejšie, spolu s kúrením plynovým kondenzačným kotlom. Do úvahy je však opäť potrebné vziať fakt, že ceny plynu a elektriny pre domácnosti sú, na rozdiel od cien palivového dreva, zastropované. V grafe sú zobrazené ročné náklady na vykurovanie vzorového rodinného domu.

Za vykurovanie si priplácame

Náklady na vykurovanie v súčasnosti v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine postihujú všetky skupiny obyvateľstva. Palivové drevo je nielen alternatívou lokálnou, ale predovšetkým cenovo najvýhodnejšou. Napríklad, vykurovacie náklady rodinného domu s úžitkovou plochou 154 metrov štvorcových v štandarde nízkoenergetického domu predstavujú len 581 eur ročne. Výhodné sú cenovo tiež plynové štandardné a kondenzačné kotly s radiátormi. Ročné náklady na vykurovanie sa tu pohybujú od 579 do 614 eur. Medzi najdrahšie patrí elektrické vykurovanie, kde sa ročné náklady pohybujú od 1428 do 1528 eur.

Pri interpretovaní aktuálnych nákladov na vykurovanie sa Cech kachliarov opiera o čísla z Rakúska, podobná situácia je však aj na Slovensku. Rakúske domácnosti, ktoré využívajú na kúrenie zemný plyn, musia tento rok zaplatiť o 2667 eur viac ako v predchádzajúcom roku, čo predstavuje nárast o 213 percent. V prípade kúrenia na vykurovací olej sú aktuálne ročné náklady 3459 eur (+ 100 %).

Najdrahším spôsobom vykurovania v Rakúsku, ale tiež na Slovensku, je elektrina – vykurovanie spomínaného domu s plochou 154 metrov štvorcových stojí 1244 eur. V Rakúsku musia domácnosti zaplatiť pri elektrine o 3780 eur viac (+ 112 %) ako na jeseň minulého roka. Majitelia tepelných čerpadiel zas majú náklady 2745 eur, čo je o 1344 eur viac (+ 112 %) ako na jeseň 2022. V porovnaní s tým výrazne vzrástli aj náklady na drevené pelety, ktoré aktuálne predstavujú 2543 eur (+ 134 %). Napriek tomu sú v súčasnosti drevené pelety v Rakúsku druhým najlacnejším palivom, hneď po palivovom dreve.

Na grafe nižšie je znázornený medziročný nárast cien tuhých palív na Slovensku. V decembri boli napríklad tuhé palivá drahšie medziročne o skoro 50 percent.

Dopyt po krboch rastie

„V roku 2022 sa dopyt po krboch a kachľových peciach zvýšil o 50 % – dôvodom je Covid-19 a vojna na Ukrajine. Len počas pandémie Covidu vzrástol dopyt po krboch a kachľových peciach približne o 30 %. Čísla dokazujú, že tieto tepelné zdroje si želajú mnohí zákazníci, ktorí hľadajú udržateľné a (krízovo) bezpečné riešenie vykurovania. A preto zastávame názor, že krby a kachľové pece sú trendom, ba až nevyhnutnosťou najbližších rokov,“ hovorí Robert Šalvata, prezident Medzinárodného zväzu kachliarov (VEUKO) a poradca predstavenstva Cechu kachliarov. Dodáva, že napriek výhodám vykurovania krbmi a kachľovými pecami je medzi zákonodarcami malé povedomie o týchto benefitoch.

„Po úspešnom vzore iných európskych krajín by sme v slovenskej legislatíve radi presadili predpis, aby každá domácnosť mala zabezpečený alternatívny zdroj energie, ktorý by fungoval v prípade výpadku elektriny,“ hovorí Robert Šalvata. Cech kachliarov (rovnako ako napríklad Komora kominárov) sa snaží o presadenie tejto požiadavky najmä preto, že krb či kachľová pec umožňujú nezávislosť od centrálnych dodávok fosílnych palív, najmä v čase krízy.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #drevo #elektrina #náklady na vykurovanie