Po štáte chcú „podojiť“ Slovnaft aj Chorváti

Bratislavská rafinéria bude musieť časť ruskej ropy nahradiť dovozom z iných krajín.

08.02.2023 10:00
slovnaft Foto: , ,
Areál Slovnaftu sa rozprestiera na približne 20 kilometroch štvorcových, čo je zhruba rozloha Petržalky.
debata (25)

Pomerne zásadné zmeny čakajú aj bratislavskú rafinériu Slovnaft. Od pondelka môže Slovnaft na základe výnimky posielať palivá vyrobené z ruskej ropy len na domáci, český a ukrajinský trh. Ostatné trhy, ako napríklad maďarský a rakúsky, musia zásobovať alternatívne.

„Sankčné mechanizmy umožňujú na základe metódy hmotnostnej bilancie vyvážať zo Slovenska do krajín EÚ, okrem Česka a Ukrajiny, taký podiel palív, v akom spracováva alternatívnu ropu primiešanú do ruskej ropy. V tomto roku očakávame, že takto nahradíme zhruba 30 percent pôvodne ruskej ropy alternatívnou ropou,“ vysvetľuje pre Pravdu hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Putin Čítajte viac Rusko začalo budovať flotilu tankerov. Chce sa striasť západných sankcií, ktoré ho potápajú

Bratislavská rafinéria bude musieť časť ruskej ropy nahradiť dovozom z iných krajín. Tanker dovezie ropu do prístavu v Chorvátsku, odkiaľ sa cez ropovod Adria dostane až do Slovnaftu. Alternatívnu ropu z Blízkeho východu si už Slovnaft spracovať vyskúšal.

Drahá preprava

V rafinérii momentálne riešia drahú prepravu práve prostredníctvom južnej trasy z Chorvátska. Problém je v tom, že preprava ropy Adriou sa môže výrazne predražiť. „Skupina MOL a Slovnaft má s chorvátskym prevádzkovateľom ropovodu spoločnosťou JANAF uzavretú len krátkodobú zmluvu na najbližšie mesiace, čo bude potom, aktuálne nevieme predpokladať, keďže chorvátska strana si kladie neadekvátne finančné podmienky,“ vysvetľuje Molnár.

Chorváti sa tak zrejme snažia cez svoj ropovod Adria získať čo najviac finančných zdrojov. Pre Slovnaft je to v krátkom období už druhá zlá správa. Peniaze z rafinérie chce „vyžmýkať“ aj štát.

Bratislavská rafinéria Slovnaft

Jednou z hlavných činností Slovnaftu je spracovanie ruskej ropy.

Fotogaléria
Objekty v areáli Slovnaftu sú vzdialené od seba...
Petrochemický závod Slovnaft sa nachádza na...
+8Na tomto mieste končí ropovod Družba, ktorá...

Daň z nadmerných ziskov

Vláda a parlament koncom roka zaviedli mimoriadnu daň 55 percent a aktuálne je v parlamente ďalší návrh na zdanenie na úrovni 70 percent. „V takom nepredvídateľnom prostredí je veľmi ťažké rozhodnúť o akejkoľvek väčšej investícii. Vláda ani politici v tomto smere s nami nekomunikujú a nevieme, či si uvedomujú všetky riziká z toho vyplývajúce pre Slovensko, ako i región,“ dodáva Molnár.

Slovnaft sa pripravuje na nové podmienky, ktoré vznikli v súvislosti so sankciami. To si vyžaduje aj značné investície do technológií, v objeme 200 miliónov eur. Podľa Molnára sú v súčasnosti v neistote, z čoho tieto investície budú hradiť. Okrem toho chce Slovnaft v najbližších troch rokoch preinvestovať 500 miliónov na udržanie prevádzkovej spoľahlivosti a rozvoj rafinérie.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Slovnaft #Adria