Slováci prišli na trh s novinkou, ktorá dokáže znížiť cenu elektriny. Sotákove železiarne už výrazne ušetrili

Novinka bola nasadená aj u jedného z najväčších slovenských odberateľov elektrickej energie – v spoločnosti Železiarne Podbrezová.

03.02.2023 11:20
debata (66)
Video

Slovenská firma Fuergy sa snaží priniesť nové prvky do zastaralého energetického sektora. Zjednodušene povedané poskytuje inteligentné zariadenie, ktoré je napojené do elektrickej prenosovej siete. Ak je elektrina lacná, batériové úložisko sa dobíja. V prípade ak je elektrina drahá, zo siete nečerpá, ale dokáže do siete posielať. Všetko to riadi umelá inteligencia, ktorá situáciu vyhodnocuje.

Fuergy tiež poskytuje službu, vďaka ktorej môžu firmy zarábať na tom, že svojimi technológiami vyrábajú alebo spotrebovávajú elektrickú energiu vtedy, keď sa im to jednoducho vyhovuje.

Novinka bola nasadená aj u jedného z najväčších slovenských odberateľov elektrickej energie – v spoločnosti Železiarne Podbrezová, kde reguluje oblúkovú pec.

„Vďaka oblúkovej peci, ktorú majú vo svojom výrobnom podniku a jej prepojeniu s energetickým trhom, sme aktívnym riadením v reálnom čase dokázali pomôcť sústave na Slovensku a vďaka tomu bol ako koncový odberateľ odmenený,“ povedal v rozhovore pre denník Pravda spoluzakladateľ spoločnosti Fuergy Vladimír Miškovský. Benefit, ktorý Železiarne Podbrezová získali vlani, osemnásobne prekonal pôvodný plán.

Službu využíva aj areál Národného futbalového štadióna Tehelné pole, kde riadi tepelné čerpadlá. Tie slúžia napríklad na temperovanie trávnika alebo chladenie.

Celý rozhovor nájdete už o niekoľko dní na stránke pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina #Železiarne Podbrezová