Vallo ostro kritizuje Hegerovu vládu: Bratislavu poškodila viac ako dva posledné roky kríz dokopy

Mesto Bratislava prišlo tohtotýždňovým rozhodnutím vlády o ďalších 14,3 milióna eur na najbližšie dva roky. Upozornil na to primátor hlavného mesta Matúš Vallo, podľa ktorého boli financie určené na nový kotol bratislavskej spaľovne odpadu.

01.02.2023 17:03
Matúš Vallo Foto: ,
Matúš Vallo primátor mesta Bratislava
debata (6)

Vláde je podľa jeho slov úplne jedno, ako bude vyzerať život v hlavnom meste. „Voči požiadavkám a prosbám samospráv sú slepí a hluchí, akoby vôbec nevedeli pochopiť, že samosprávy sú už na pokraji kolapsu,“ vyhlásil.

Bratislava prostredníctvom svojej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyrába elektrickú energiu z kotla, v ktorom likviduje odpad. Túto energiu mesto roky predávalo súkromnému odberateľovi za cenu, ktorá bola pre mesto nevýhodná. „My sme urobili novú súťaž a získali sme odberateľa, ktorý má našej spoločnosti OLO platiť v tomto roku 440 eur za MWh a v nasledujúcom roku 230 eur za MWh takto vyrobenej elektrickej energie,“ priblížil primátor.

bývanie, rodina, strecha nad hlavou, kvalita prostredia Čítajte viac NBS definitívne potvrdila nový trend. Ceny bývania padajú skoro na celom Slovensku

Vďaka tomu malo OLO, a teda mesto, získať celkovo 23,6 milióna eur len počas najbližších dvoch rokov. Príjmy z predaja energie mali byť použité na vybudovanie ďalšieho kotla. „Vďaka ktorému by Bratislava mohla ešte lepšie zhodnocovať odpad na energiu, čo je mimoriadne dôležité aj z pohľadu životného prostredia,“ podotkol Vallo. Zároveň by sa vyrobené teplo použilo na vykurovanie tretiny bratislavských domácností.

Ohrozené príjmy mesta

Vallo tvrdí, že na dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) i ďalších vo vláde apeloval, aby príjmy mesta už viacej neohrozovali. „V utorok (31. 1.) rozhodli, že všetky príjmy z predaja elektrickej energie, ktorá je vyrobená využitím odpadu, budú nad úrovňou 100 eur za MWh zdanené sadzbou 90 percent. Inými slovami, väčšinu týchto príjmov, konkrétne 14,3 milióna eur, bude OLO, a teda mesto, musieť odviesť do štátneho rozpočtu,“ spresnil primátor. Elektrická energia sa pritom, ako poznamenal, z odpadu vyrába len v Bratislave a Košiciach.

„Legislatívna smršť“ v závere minulého roka podľa šéfa bratislavskej samosprávy poškodila hlavné mesto viac ako dva posledné roky kríz dokopy a spolu prišlo už o 55 miliónov eur len na najbližší rok. Vallo vláde vyčíta, že odmietla mestskému Dopravnému podniku Bratislava férovo kompenzovať milióny eur vo výpadkoch v príjmoch pre pandémiu ochorenia COVID-19 tak, ako ich kompenzovala iným dopravcom. Rovnako aj to, že prostredníctvom daňového bonusu obrala Bratislavu o desiatky miliónov eur.

„Len ťažko sa potom ubrániť pocitu, že vláda má nulový záujem o Bratislavu, nulový záujem o zlepšenie životného prostredia a že hlavné mesto je jej ukradnuté,“ skonštatoval Vallo.

Zdanené nadpríjmy

Zdanenie nadmerných príjmov výrobcov elektriny sa zrodilo v Bruseli. Slovenská vláda ho len implementuje do legislatívy na Slovensku. Vláda v utorok Vláda schválila návrh nariadenia, ktorým sa ustanovuje spôsob určenia výšky nadmerného príjmu z predaja vyrobenej elektriny. Účinnosť by nariadenie malo nadobudnúť dňom vyhlásenia.

Strop trhového príjmu z predaja jednej megawatthodiny elektriny vyrobenej z veternej energie je na úrovni 180 eur, zo slnečnej energie 120 eur, z geotermálnej energie 180 eur, z vodnej energie 180 eur, z plynného paliva z biomasy 240 eur, z pevného paliva z biomasy 240 eur, spaľovaním odpadu 100 eur, z jadrovej energie 180 eur, z hnedého uhlia 230 eur, z minerálnych olejov a biokvapaliny 180 eur a z rašeliny 180 eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vallo