Prečo boli ceny elektriny také vysoké? Pozrite sa, čo sa deje vo Francúzsku

Za hrubými betónovými múrmi jadrovej elektrárne Penly na severe Francúzska prebieha boj s časom. Tím zváračov dostal za úlohu opraviť prasknuté potrubia v núdzovom chladiacom systéme, ktorý chráni reaktor pred roztavením. Dokončenie každého zvaru trvá najmenej tri dni.

01.02.2023 10:22
Jadro Foto:
debata (89)

V radiačných oblekoch zvárači často kľačia na kolenách alebo ležia na chrbte, aby dosiahli správny uhol. Zdravotné predpisy obmedzujú prácu v tomto prostredí maximálne na 40 hodín ročne. Cieľom je dostať reaktor späť do prevádzky po dlhých týždňoch odstávky. Elektráreň pod útesom na severnom pobreží Francúzska bežne dodáva elektrinu približne pre 3,6 milióna domácností.

VIDEO: Podnikateľ Soták o energiách: Je to úžera, môžu skrachovať štáty.

Video

Francúzsky jadrový sektor prechádza zložitým obdobím. Značná časť jeho reaktorov musela byť zatvorená z dôvodu údržby. Vysoký vek reaktorov si začal vyberať svoju daň a na niektorých sa začala tvoriť korózia. Do vlaňajšieho novembra bolo rekordných 26 z 56 francúz­skych jadrových reaktorov odstavených z dôvodu opráv alebo údržby.

Heger, Hirman Čítajte viac Porovnali pomoc v energokríze na Slovensku a u susedov. Komisia prepočítala, aký bude účet za drahé energie

Počas vlaňajška sa zmenilo Francúzsko z najväčšieho európskeho vývozcu elektriny na čistého dovozcu. Práve v čase, keď to starý kontinent najmenej potreboval. Kapacity boli obmedzené a produkcia jadrovej energie bola v tom čase vo Francúzsku na svojom 30-ročnom minime.

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo ceny elektriny v lete tak prudko stúpli. Pocítila to celá Európa. Napríklad na pražskej burze PXE sa vyšplhala cena elektriny na konci augusta až k 1 000 eurám za megawatthodinu. Odvtedy postupne klesala až na súčasnú úroveň 176 eur.

Francúzska nádej

Nábeh francúzskych reaktorov vyvoláva nádej, že sa Európe podarí prekonať energetickú krízu. Termíny sa však posunuli. Dva reaktory Penly mali byť v prevádzke už v januári a vo februári. Pre sklz v opravách sa počíta s ich opätovnou prevádzkou až v máji či v júni. Rovnaké meškanie naberajú aj iné reaktory v údržbe.

Reaktory pravidelne odstavujú zvyčajne bez akéhokoľvek väčšieho dosahu. Francúzsky štátny energetický kolos EDF každý rok odstaví približne 40 svojich reaktorov. Dôvody odstávky sa líšia. Či už ide o krátkodobú odstávku na doplnenia paliva, alebo čiastočnú kontrolu, alebo dlhodobú údržbu. Dodatočné zastavenia, akými sme boli svedkami od minulého leta, však spôsobili chaos. Francúzsko sa náhle muselo obzerať po dodávkach elektriny zo zahraničia.

Vo Francúzsku až 70 percent vyrobenej elektriny pochádza z jadra. Produkcia z francúzskych jadrových elektrární však pre údržbu reaktorov klesla minulý rok na 279 terawatthodín (TWh) z približne 361 TWh v roku 2021. To je pokles o neuveriteľných 82 TWH, ktoré Francúzi museli zháňať za hranicami. Na porovnanie, Slovenské elektrárne, najväčší výrobca elektriny na Slovensku, v roku 2022 vyrobili takmer 19 TWh elektriny. Zhruba štyri roky by museli Slovenské elektrárne vyrábať elektrinu, aby vykryli medzeru, ktorá vznikla po odstávke reaktorov vo Francúzsku. Slovenské elektrárne okrem jadrových elektrární prevádzkujú aj desiatky vodných, dve tepelné a dve fotovoltické elektrárne.

Andrej Lednár Čítajte viac Odborník na energie: Putin Európu testoval, koľko vydrží. Chýbal krízový plán, obchody na burze mali zastaviť

Spoločnosť EDF odhaduje, že v roku 2023 obnoví výrobu z jadra na 300 až 330 TWh. Stále však Francúzi budú musieť dovážať elektrinu zo zahraničia. Plán opravy niekoľkých reaktorov v tomto roku ešte nie je na konci a už sa objavujú správy, že sa údržba môže natiahnuť ešte na ďalšie roky.

Cedric Lewandowski zo spoločnosti EDF na parlamentnom vypočutí v januári vyhlásil, že opravám reaktorov ešte nie je koniec. „Je možné, že budeme musieť vykonávať dlhé a zložité práce. Myslím si, že roky 2023, 2024 a 2025 budú naďalej prinášať problémy súvisiace s koróziou,“ cituje ho agentúra Bloomberg. Ak to obmedzí výkon jadrových elektrární vo Francúzsku, bude to znamenať aj menej vývozu elektriny do Európy. Ak sa nepodarí rýchlo nahradiť francúzske výpadky v produkcii, cena komodity zrejme ostane vyššia dlhšie.

Video
Koľko zaplatia domácnosti za elektrinu, plyn a teplo? Odpovede v relácii Ide o peniaze prináša Radovan Potočár, šéfredaktor Energie-portal.sk. Premiéra 17. 1. 2022.

Energetický špecialista z Francúzskeho inštitútu medzinárodných vzťahov v Paríži Olivier Appert pre francúzsky spravodajský portál France 24 povedal, že produkcia jadrovej energie vo Francúzsku bola v auguste 2022 najnižšia za posledných 30 rokov. Francúzsko pritom bolo v posledných desaťročiach čistým vývozcom elektriny. Situácia s odstávkami reaktorov zhoršuje podľa neho situáciu v Európe, pretože francúzske jadrové elektrárne sú veľmi dôležité pre výrobu elektriny v Európe ako celku. „Sieť je veľmi prepojená; každý člen prispieva k celkovej bezpečnosti systému,“ dodáva.

Renesancia jadra?

Dvanásť rokov po katastrofe vo Fukušime v Japonsku sa svet vracia späť k atómovej energii. Vlády sa snažia zlepšiť energetickú bezpečnosť po ruskej invázii na Ukrajinu. Jadrová katastrofa u mnohých vyvolala obavu z jadrovej energie – dokonca podnietila vtedajšiu kancelárku Angelu Merkelovú, aby sľúbila postupné ukončenie jadrovej energie v Nemecku pod tlakom vzostupujúcich Zelených. Aj Nemecko, ktoré je známe svojím odporom k jadru, však odložilo odpojenie jadrových reaktorov na polovicu tohto apríla. Pôvodne zamýšľalo trvalo odstaviť svoje posledné tri reaktory na konci minulého roka.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa napriek svojej počiatočnej výhrade k budúcnosti jadrového priemyslu minulý rok rozhodol zvýšiť produkciu jadrovej energie spolu s množstvom obnoviteľnej energie, aby obmedzil závislosť od fosílnych palív. Jeho vláda chce pomôcť EDF postaviť šesť nových veľkých reaktorov a do roku 2050 začať s prípravnými štúdiami na ďalších osem blokov. Francúzsko nie je jediné.

Poľsko postaví súbežne dve nové jadrové elektrárne s využitím americkej a juhokórejskej technológie. Náš severný sused sa snaží zaviesť jadrovú energiu ako súčasť svojej stratégie energetickej transformácie do roku 2040. Cieľom je nahradiť výrobu so spaľovaním uhlia, ktorá dnes zabezpečuje približne 80 percent elektriny v krajine. Pripomeňme, že tretí blok jadrového reaktora Mochovce spúšťame aj na Slovensku.

Messmerov plán

Francúzsko sa naplno pustilo do budovania jadrových reaktorov po ropnom šoku v roku 1973. Krajina nemala veľké zásoby uhlia ani plynu. Nemohla začať vŕtať v Severnom mori, ako to urobili napríklad Briti. Práve vtedy sa vtedajší premiér Pierre Messmer rozhodol pre dlhodobú stratégiu založenú na jadrovej energii. Messmerov plán mal za cieľ vybudovať veľkú flotilu práve jadrových reaktorov.

Predovšetkým vďaka tejto politike siahajúcej až do 70. rokov minulého storočia boli francúzske emisie oxidu uhličitého na obyvateľa v roku 2019 približne 4,5 tony v porovnaní s 5,2 tony v Spojenom kráľovstve a 7,9 tony v Nemecku, ktoré sa výrazne opieralo o ruský plyn.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #jadro #energetika #jadrové elektrárne