Cena elektriny zletela o polovicu dole. Dodávateľ energií zverejnil po dvoch mesiacoch nový cenník

Alternatívny dodávateľ energií Elgas znížil pre neregulovaných odberateľov od 1. marca cenu elektrinu o 52 percent. Upozornili na to dátoví analytici z Dáta bez pátosu.

30.01.2023 13:18
vyvoj-ceny-elektriny Foto:
debata (80)

Analytici sú optimistickí a predpovedajú aj ďalší pokles energií. „Je možné predpokladať aj ďalší pokles o mesiac-dva, po zime. Ukáže sa, že v Európe je dostatok zdrojov energie a došlo k nárastu disponibilného/dos­tupného výkonu hlavne: jadrových elektrární vo Francúzsku a uhoľných elektrární v Nemecku,“ píšu na Facebooku.

Nový cenník zverejnil Elgas na tejto stránke. Najnovšie ceny pre neregulovaných odberateľov je platný od 1. marca 2023. Posledný cenník vydali pritom iba 1. decembra 2022, teda iba pred necelými dvoma mesiacmi.

„Cena 220 eur je menej ako bola výška jednotarifu v ktoromkoľvek mesiaci v roku 2022. Možno povedať, že sa vraciame k cenám z roku 2021,“ tvrdia analytici.

Dátoví experti očakávajú pozitívny vývoj. „Dobre bude. Teraz je dôležité, aby sa pridali veľkí hráči (poťažmo ÚRSO) čo najskôr a priniesli pokoj všetkým odberateľom: samosprávam, zraniteľným subjektom (do 30 MWhod ročne), neregulovaným subjektom,“ končia svoj status na Facebooku.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina #ceny energií #Elgas