ÚRSO sa dostal pod paľbu kritiky. Zmenil preto výpočet regulovanej ceny elektriny pre rok 2024

Výšku regulovanej ceny elektriny na rok 2024 určí Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) z cien na burze v 2. a 3. štvrťroku tohto roku. Pre TASR to v stredu uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

25.01.2023 13:15
Andrej Juris, Foto:
Predseda ÚRSO Andrej Juris
debata (17)

Úrad sa dostal pod paľbu kritiky od opozičných politikov, ale napríklad aj od dočasne povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana, za zmenu rozhodujúceho obdobia v minulom roku z prvého polroka na august a september, kedy boli ceny elektrickej energie najvyššie. Regulovaná cena silovej elektriny sa tak vyšvihla až na takmer 550 eur za megawatthodinu (MWh).

„Čo sa týka tohto roka, v prípade elektriny má úrad zámer legislatívnou úpravou určiť referenčné obdobie v termínoch druhý a tretí kvartál roka 2023,“ uviedol Igaz. ÚRSO zdôraznil, že minuloročným rozhodnutím zmeny referenčného obdobia ušetril štátu približne dve miliardy eur, čím zásadne znížil ceny elektriny pre domácnosti.

Karel Hirman Čítajte viac Karel Hirman: Ak by vláda neurobila "masívny zásah" do cien energií, účty by boli neúnosné

„Ak by totiž dodávatelia nakúpili elektrinu na burzách počas vtedy platného referenčného obdobia za prevládajúce vysoké trhové ceny a následne by po avizovanej implementácii memoranda túto zbytočnú drahú elektrinu musel kompenzovať štát, výška kompenzácií by bola takmer dve miliardy eur,“ priblížil Igaz.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #ÚRSO