Poslanci z OĽaNO môžu poslať do straty pološtátny energetický kolos. Zasiahla prezidentka aj minister Hirman

Spoločnosť Eustream prepočítala, aký dopad na ňu by mala daň z osobitnej stavby. Dodatočné náklady predstavujú 171 miliónov ročne.

24.01.2023 17:56
Bulharsko Plyn Dodávky Gazprom UARUS Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (25)

Prepravia ruský plyn cez územie Slovenska a dostanú za to slušne zaplatené. To je biznisový model pološtátnej spoločnosti Eustream. Dlhé roky z vysokých ziskov spoločnosti profitoval aj štát. Ešte v roku 2019 dosahoval zisk energetického kolosu takmer 400 miliónov eur, ukazujú dáta Finstatu.

V spoločnosti má štát 51-percentný podiel. Manažérske pozície a 49 percentný podiel je v rukách Energetického a priemyselného holdingu (EPH) českého podnikateľa Daniela Křetinského a Slováka Patrika Tkáča.

VIDEO: Vedenie Eustreamu reaguje na novú daň:

Video

Situácia sa v spoločnosti môže v tomto období rapídne otočiť. Z obdobia dlhoročných ziskov sa môže ocitnúť v strate. Objem ruského plynu cez územie Slovenska dlhodobo klesá, a to sa prejavuje aj v ziskoch spoločnosti.

V období od augusta do konca roka 2022 jej predbežný čistý zisk klesol zo 131 miliónov eur na 17 miliónov eur v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021. Rozdiel je teda 114 miliónov eur. Zjednodušene už to nie je sliepka, ktorá by znášala zlaté vajcia.

Okrem nižších dodávok ruského plynu bojuje aj s ďalším problémom. Poslanci ju chcú zdaniť špeciálnou daňou. Ak by spoločnosť v rovnakom období od augusta do konca decembra 2022 platila aj novú daň, tak by bola v strate 38 miliónov eur. Mimoriadnu daň, ktorú koaliční poslanci už v parlamente schválili v decembri a následne ju vetovala prezidentka Zuzana Čaputová, ju tak môže poslať do straty.

Novelu 22. decembra schválilo 91 poslancov. Základom pre výpočet dane je dĺžka plynovodu vyjadrená v kilometroch. Sadzba dane je 6000 eur za každý aj začatý kilometer plynovod. V rokoch 2023 až 2025 by štát získal 126,3 milióna eur.

Za kilometer 6-tisíc eur

Vedenie spoločnosti Eustream sa voči novej dani ohradilo. Podľa nich je nová daň diskriminačná, pretože je namierená výlučne proti jednej spoločnosť. Daň sa zameriava na subjekt, ktorý je zasiahnutý krízou a v dôsledku vojny na Ukrajine sa výrazne znižuje tok ruského plynu do Európy. Podľa menšinového akcionára EPH neplatí ani argument, že má spoločnosť vysoké zisky a rovnako aj argument, že Eustream neplatí žiadnu daň z nehnuteľností. Podľa vedenia spoločnosti je to zavádzajúce, lebo platia takúto daň v prípade, ak sa na nich daň z nehnuteľnosti uplatňuje. Kde je zastavaná plocha, tak tam dane platíme, vysvetlilo vedenie spoločnosti situáciu na utorkovom stretnutí s novinármi.

EPH odhaduje, že pokiaľ by zákon o dani z osobitnej stavby vo svojej pôvodne schválenej podobe bol v platnosti už za obdobie piatich mesiacov, ktoré uplynuli k 31. decembru 2022, hospodársky výsledok spoločnosti po zdanení za toto obdobie by sa znížil o ďalších 54 miliónov eur z dôvodu dane z osobitnej stavby, čo by viedlo k čistej strate vo výške 38 miliónov eur.

Spoločnosť Eustream prepočítala, aký dopad na ňu by mala daň z osobitnej stavby. Náklady predstavujú 171 miliónov ročne. Je pritom jedno, či plyn prúdi, alebo neprúdi. Spoločnosť by platiť musela za každý kilometer plynovodu 6000 eur.

Prezidentka aj minister Hirman sú proti dani

Proti schválenému zákonu sa ale postavila prezidentka Zuzana Čaputová začiatkom tohto roka. Eustream má podľa nej strategický význam pre našu krajinu aj európsky región z pohľadu energetickej infraštruktúry. Schválený zákon by dokonca mohol ohroziť energetickú bezpečnosť Slovenska. „Zákonodarca na tieto hrozby nijako nereagoval v dôvodovej správe a ani nepredstavil alternatívne riešenie alebo sanáciu takýchto potenciálnych dosahov,“ uviedla.

Tesne pred Vianocami a pred samotnom hlasovaní v parlamente sa proti dani pre Eustream postavil aj minister hospodárstva Karel Hirman. Apeloval na poslancov, že takéto neuvážené rozhodnutie o dodatočnom zdanení spoločnosti Eustream nielen že môže fatálne postihnúť finančnú situáciu spoločnosti, ale následne značne i ohroziť prepravu plynu cez Slovensko. Poslanci jeho slová nezobrali do úvahy a poslanecký návrh parlamentom prešiel.

Svoje obavy načrtol aj šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO). Podľa neho je to iná situácia, ako keď štát ide zdaňovať rafinériu Slovnaft. „To je firma, ktorá zarába na vojne, ktorá ťaží z tej situácie, pretože dostáva výraznú zľavu na ruskú ropu, ale firma Eustream, ktorá trpí vojnou, pretože ten objem plynu prepravovaného cez Eustream sa znižuje, čiže ona dostáva menej poplatkov, tú ideme veľmi brutálne zdaniť, v podstate bez ohľadu na to, koľko plynu potečie cez ten Eustream,“ povedal na tlačovej konferencii v parlamente koncom decembra. Dodal, že ak by Rusi zajtra vypli kohútik a tento zákon bude schválený, tak Eustream bude ďalej platiť tú daň, bez ohľadu na to, či plyn tečie, alebo netečie.

Predkladateľ návrhu Milan Vetrák (OĽaNO) a ďalší traja poslanci hovoria, že argumentom na zavedenie dane z rúry má byť skutočnosť, že Eustream za svoj plynovod neplatí daň z nehnuteľností.

Zákon sa tak vracia späť do parlamentu a ak by zákon chceli poslanci opätovne schváliť tak bude potrebné prelomiť veto prezidentky aspoň so 76 hlasmi v parlamente. Nie je v súčasnosti jasné, či vôbec a v akej podobe zákon o osobitnej stavby v parlamente prejde. Podľa Eustreamu však prijatie zákona v jeho súčasnom alebo podobnom znení môže mať významný negatívny dopad na podnikanie spoločnosti, na jej prevádzkové výsledky, peňažné toky a finančnú situáciu. Hlasovať o zákone z osobitnej stavby by sa mohlo už na ďalšej schôdzi, ktorá začne koncom januára.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #rúra