Dodávateľ energií: Staré faktúry neplaťte, prídu vám nové

Spoločnosť Stredoslovenská energetika (SSE) vystaví podnikateľom a organizáciám s regulovanou cenou (tzv. malé podniky) novú dohodu o preddavkových platbách na rok 2023. Pôvodne zaslanú dohodu o preddavkoch môžu odberatelia považovať za bezpredmetnú. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Michaela Krivá.

19.01.2023 17:29
varná doska, plyn, sporák, energie, varenie,... Foto:
debata (19)

Pripomenula, že vláda SR prijala na mimoriadnom rokovaní v pondelok (16. 1.) nový spôsob zastropovania ceny dodávky elektriny a plynu. „Týka sa výhradne podnikateľov a organizácií s regulovanou cenou, s ročnou spotrebou elektriny do 30 MWh a plynu do 100 MWh. Pôvodná schéma štátnej pomoci, o ktorej SSE zákazníkov informovala a v zmysle ktorej postupovala pri stanovení výšky preddavkových platieb na rok 2023, sa podľa nového nariadenia vlády pre túto skupinu odberateľov mení. Cena dodávky pre zraniteľných odberateľov s regulovanou cenou bude spätne od 1. januára 2023 zastropovaná na úrovni 199 eur/MWh pre elektrinu a 99 eur/MWh pre plyn,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti.

Radovan Potočár, Ide o peniaze Čítajte viac Energetický analytik vysvetľuje, aké budú účty za energie: Vláda pomohla štedro a vytvorila veľkú ilúziu

Zákazníci, ktorí úhradu za január už realizovali, budú mať podľa nej platbu započítanú vo vyúčtovacej faktúre za január. „Vyúčtovaciu faktúru im už vystavia so zastropovanými cenami dodávky a v prípade preplatku im tento vrátia. Zo strany odberateľov nie je v tomto prípade potrebná žiadna aktivita,“ doplnila Krivá.

Upozornila, že zníženie cien sa týka preddavkových platieb na rok 2023. Vyúčtovaciu faktúru za rok 2022 je potrebné uhradiť v pôvodnej výške a termíne splatnosti. „V prípade medializovaných informácií, týkajúcich sa nárastu úrokov z omeškania, ide o nárast, ktorý je vypočítaný podľa príslušných ustanovení Obchodného zákonníka. Nielen SSE, ale aj všetkým ostatným dodávateľom rastie počet pohľadávok voči zákazníkom – dlžníkom. Náklady na obsluhu týchto pohľadávok prudko stúpajú, preto musela SSE pristúpiť k zvýšeniu úrokov, ktoré je dlžník povinný zaplatiť. Tento postup je bežný vo viacerých sektoroch priemyslu,“ uzavrela hovorkyňa spoločnosti.

19 debata chyba