Kremský posiela do SPP aj ÚRSO poslancov. Chce si preveriť, ako regulujú ceny energií

Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti vykonajú na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a v akciovej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) poslanecký prieskum, najmä v súvislosti s vysokými zálohovými faktúrami za energie. Poslanci to schválili na štvrtkovom rokovaní výboru.

19.01.2023 13:59
kreston, obnova ukrajiny, kremský peter Foto: ,
Peter Kremský
debata (9)

„Začiatkom mesiaca prebehla v médiách téma vysokých zálohových faktúr pre malých podnikateľov. V diskusii s viacerými poslancami vyplynula potreba navštíviť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý má ceny energií pre takýchto odberateľov na starosti. Navrhujem vykonať poslanecký prieskum na ÚRSO a nechať si vysvetliť ako funguje regulácia, aké sú jej možnosti,“ priblížil predseda výboru Peter Kremský (OĽANO).

Radovan Potočár, Ide o peniaze Čítajte viac Energetický analytik vysvetľuje, aké budú účty za energie: Vláda pomohla štedro a vytvorila veľkú ilúziu

V SPP je podľa Kremského potrebné vykonať poslanecký prieskum preto, lebo ceny elektriny a plynu sa netýkajú len malých podnikateľov, ale aj tzv. neregulovaných subjektov. „Úlohou poslaneckého prieskumu v tomto podniku by malo byť oboznámenie sa s tým, ako funguje tvorba cien energií,“ doplnil.

„Termín (poslaneckého) prieskumu dohodneme s oboma subjektmi. Predpokladám, že by to malo byť v priebehu budúceho týždňa, počas schôdze NR SR, pravdepodobne v poludňajších hodinách. Presný termín ešte oznámime,“ dodal predseda hospodárskeho výboru.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #SPP #ÚRSO