Hirman o Sulíkovi: Zmenili výpočty a potom odišiel. Elektrina by nestála 500 eur, ale 190 eur, tvrdí

Pomoc v hodine dvanástej. Tak by sa dali nazvať nové opatrenia, ktoré schválila vláda na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí. Mnohým malým a stredným firmám totiž začali od Nového roka prichádzať doslova likvidačné faktúry za energie. U niekoho to bolo šesťnásobné predraženie, u niekoho až desaťnásobné. Podniky a zamestnávatelia sa obávali, že zavrú svoje fabriky či prevádzky a budú prepúšťať. Vysoké ceny elektriny a plynu na faktúrach by viacero z nich zlikvidovali.

16.01.2023 18:52
Karel Hirman Foto:
Dočasný minister hospodárstva Karel Hirman.
debata (80)

Po novom však menším regulovaným podnikom prídu nové faktúry. To sú takí odberatelia, ktorých ročná spotreba nepresahuje 30 megawatthodín v elektrine a 100 megawatthodín v plyne. Ich nová maximálna cena bude 199 eur za elektrinu a 99 za plyn. Ak im dodávateľ zaúčtuje vyššiu sadzbu, štát ju zaplatí úplne celú. Doteraz uhrádzal iba 80 percent.

Ak po novom príde firme cena za elektrinu trebárs vo výške 550 eur, podnikateľ zaplatí maximálne 199 eur, zvyšok zaplatí dodávateľovi štát. K tomu si však musí firma prirátať ešte poplatky za distribúciu a prenos. Dotkne sa to asi 75– až 100-tisíc subjektov. Nariadenie nadobudne platnosť už 20. januára.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík sa tvrdo obul do nástupcu Hirmana: Štyri mesiace prespal na ministerstve

„Žiadna finančná katastrofa pre malých podnikateľov sa nekoná a ani nebude konať,“ ubezpečil zamestnávateľský sektor minister hospodárstva Karel Hirman. Extrémne vysoké zálohové faktúry dostal podľa neho len zlomok malých podnikateľov.

„Mnohí dodávatelia práve na základe žiadosti ministerstva vystavenie zálohových platieb pozastavili. Tak to napríklad urobili veľkí dodávatelia ako SPP, ZSE či VSE,“ dodal Hirman. Vysoké faktúry posielala najmä Stredoslovenská energetika (SSE).

Prečo vláda dopustila chaos s vysokými faktúrami na začiatku roka? Hirman vysvetľuje, že sa muselo čakať na definitívne stanovené cenníky od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten ich vydal až na Silvestra, teda 31. decembra. Dovtedy teda museli iba čakať.

Hirman vyzval všetkých podnikateľov, aby informácie nehľadali po sociálnych sieťach, ale u svojich dodávateľov. Upozornil tiež, že faktúry za december minulého roka treba zaplatiť.

Dodávatelia energií budú nariadenie vlády rešpektovať. Odberateľom, ktorí už stihli zaplatiť nové, navýšené zálohové faktúry, vrátia peniaze a vystavia nové zálohové faktúry. „Prídu opravené zálohové faktúry,“ povedala predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová. Štát tak finančne „prikryje“ malých podnikateľov podobne ako domácnosti.

Prečo regulovaní dostali extrémne ceny

Na začiatku roka mnoho menších a regulovaných firiem dostalo oveľa vyššie faktúry ako tí, ktorí nakupovali priamo na trhoch. Tu sa dostávame k paradoxu. Hlavným dôvodom, prečo malí a strední podnikatelia dostali na začiatku roka oveľa vyššie nárasty cien elektriny ako tí neregulovaní, spočíva v zmene výpočtu regulovanej ceny. O nej ale rozhodlo predchádzajúce vedenie rezortu na čele s Richardom Sulíkom (SaS). Keď v priebehu roka 2022 začali ceny elektriny stúpať, vedenie sa rozhodlo, že zmení vzorec výpočtu. No urobilo to veľmi nešťastne. „Žiadosť prišla z vedenia ministerstva. A to tesne predtým, než z neho odišiel exminister Richard Sulík. Našťastie, to isté sa nestalo s cenami plynu,“ povedal v pondelok Hirman.

Ako referenčnú cenu totiž úrad bral do úvahy mesiace august a september, keď ceny na trhoch lámali rekordy. Keď z týchto mesiacov ÚRSO vypočítal priemer, bol veľmi vysoký. Priemerne podľa cenníka SSE vyšla cena elektriny od Nového roka na sumu okolo 500 eur. Ak by nedošlo k zmene výpočtu za Sulíka, cena elektriny pre firmy by bola pod 190 eurami. „To je výsledok predošlého vedenia. Súčasné vedenie za podpory vlády ho musí za pochodu riešiť a hasiť,“ skritizoval Sulíka Hirman.

Šéf SaS Hirmana doslova iba pár hodín pred tlačovkou skritizoval za to, že štyri mesiace na ministerstve iba „prespal“. Sulík tvrdí, že jeho vedenie nachystalo riešenia, pričom to Hirmanovo ich „nedotiahlo do konca“.

Čo bude s veľkými firmami

Iná pomoc je pre veľké a neregulované podniky – aj tie, ktoré nie sú stratové. Dostanú zaplatených iba 80 percent ceny nad stropmi 199 eur za elektrinu a 99 eur za plyn. Tieto firmy musia nové faktúry zaplatiť. Ak teda veľká firma dostane cenu elektriny 550 eur, štát jej zaplatí 80 percent zo sumy 351 eur.

Peniaze sa im zaplatia až spätne. Novinkou je, že zadotované sumy sa navýšia dvojnásobne. Jedna firma si za mesiac bude môcť od štátu vypýtať nie 100-tisíc, ale až 200-tisíc. Za tri mesiace teda môže podnikateľ od štátu zinkasovať až 600-tisíc eur. „Výzva bude spustená v nasledujúcich dňoch,“ povedal Hirman. Prezradil tiež, že priemerne štát uhrádza 43 percent z celkovej ceny za komoditu.

Premiér Heger ubezpečil, že zastropované ceny dostanú aj mestá, obce, školy či ambulancie. Tie si v poslednom čase začali pýtať poplatky navyše od pacientov práve kvôli vysokým cenám energií. V pondelok poobede prebiehali ďalšie rokovania na túto tému. Heger povedal, že o situácii v školstve bude informovať minister školstva v utorok. Aj mestá a obce by sa mali dozvedieť v najbližších dňoch, čo majú robiť s novými faktúrami za energie.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #účty #zdražovanie #Karel Hirman