Firmám prídu nové faktúry. Heger s Hirmanom naprávajú extrémne nárasty cien energií

Od nového roka viacero malých či stredných firiem dostáva likvidačné faktúry za energie. Hrozili zatváraním výroby a prepúšťaním. Aj keď sa rozpočet na rok 2023 podarilo na konci roka schváliť, vláda im neskoro chcela preplatiť vysoké účty. Preto sa v pondelok ministri stretli, aby našli riešenie.

16.01.2023 13:17 , aktualizované: 14:04
Heger, Hirman Foto:
Minister hospodárstva Slovenskej republiky Karel Hirman a premiér Eduard Heger.
debata (71)

V pondelok tesne poobede minister hospodárstva Karel Hirman a premiér Eduard Heger informoval, ako vláda vyrieši vysoké faktúry za energie pre firmy a podnikateľov.

Hirman ukázal čísla. Akú pomoc dostanú maloobchodníci

„Žiadna finančná katastrofa pre malých podnikateľov sa nekoná, a ani nebude konať,“ ubezpečil Hirman zamestnávateľský sektor. Tvrdí, že napráva chyby pod vedením rezortu Richarda Sulíka (SaS).

Richard Sulík Čítajte viac Sulík sa tvrdo obul do nástupcu Hirmana: Štyri mesiace prespal na ministerstve

Premiér Heger vyhlásil, že firmy dostanú nové faktúry. Tým, ktorým už prišli zálohové platby s vysokými cenami energií, budú zaslané úplne nové. Navyše, ďalšia zmena spočíva v tom, že pôvodne mala vláda uhrádzať iba 80 percent všetko nad stropom 199 eur za megawatthodinu pre elektrinu a 99 eur za plyn. Po novom vláda vykompenzuje malým regulovaným podnikateľom celú cenu nad dané stropy. To sú takí odberatelia, ktorých ročná spotreba nepresahuje 30 megawatthodín v elektrine a 100 megawatthodín v plyne.

Hirman vysvetľuje energetickú pomoc pre malé firmy

Nové opatrenie bude stáť za prvý štvrťrok vyše 58 miliónov eur. Zmeny vláda schválila v nariadení. Extrémne vysoké zálohové faktúry dostalo podľa ministra hospodárstva Karla Hirmana len zlomok malých podnikateľov. „Mnohí dodávatelia práve na základe žiadosti ministerstva vystavenie zálohových platieb pozastavili. Tak to napríklad urobili veľkí dodávatelia ako SPP či ZSE Energia,“ dodal Hirman.

Pozrite si celú tlačovku predstaviteľov vlády:

Pre neregulované podniky bude podľa ministra pokračovať schéma pomoci, ktorú ministerstvo realizovalo v decembri. „Výzva bude spustená v nasledujúcich dňoch,“ zdôraznil Hirman.

Erik Tomáš a Igor Matovič v relácii Na telo. Čítajte viac Erika Tomáša sa v priamom prenose opýtali, koľko stojí mlieko a chlieb. Odpoveď ich zaskočila

Ako uviedla predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová, dodávatelia energií akceptujú rozhodnutie vlády a súhlasia s kompenzáciami zo strany štátu. Ako dodala, dodávatelia energií odberateľom, ktorí už stihli zaplatiť nové navýšené zálohové faktúry, vrátia peniaze a vystavia nové zálohové faktúry. „Prídu opravené zálohové faktúry,“ povedala Ambrošová.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Karel Hirman