Vzniká nástenka hanby. Starostovia a primátori zverejnia účty za energie, sľuby vlády a realita sa rozchádzajú

V obci Kocurany pri Prievidzi evidujú 400-násobný nárast cien energií a na východnom Slovensku v Medzeve až 800 percentný nárast.

11.01.2023 10:32 , aktualizované: 12:56
ZMOS, Kaliňák Foto: ,
Na snímke zľava ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák a predseda ZMOS Branislav Tréger počas protestného zhromaždenia samospráv, na ktorom predstavitelia ZMOS predstavili konkrétne požiadavky miest a obcí vo vzťahu k vláde a parlamentu 2. februára 2022 v Bratislave.
debata (104)

Vysoké faktúry predbehli kompenzácie. Starostovia a primátori v Novom roku dostávajú niekoľkonásobné účty za energie. „Ukazuje sa, že sú to šialené čísla,“ povedal riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák v relácii na TA3.

Podľa neho je to vážny problém, ktorý môže ohroziť verejné osvetlenie v obciach či deti v materských školách a žiakov základných škôl. „Súvisí to s 2700 materskými školami, 1300 základnými školami, viac ako 700 pobytovými zariadeniami. Je to 3500 kultúrnych domov, päť miest má trolejbusy, dve mestá električky, 131 samospráv má svoje príspevkové organizácie a k tomu pripočítajme balvan v podobe tisícok budov – internátov, stredných škôl, sociálnych zariadení v réžii samosprávnych krajov,“ vymenúva.

dôchodca, žiaci, práca, lekcia Čítajte viac Firmy bojujú s extrémnym nárastom faktúr za energie. Podľa odborníkov majú viaceré možnosti

Obce dostávajú zvýšené faktúry

Ako ilustračný príklad uvádza školu, v ktorej vlani platili 108 eur mesačne, teraz sa faktúra vyšplhala až na 605. Kúpeľné mesto Piešťany nevie rozrátať zálohové platby za teplo v bytoch. V obci Kocurany pri Prievidzi evidujú 400-násobný nárast cien energií a na východnom Slovensku v Medzeve až 800 percentný nárast.

V týchto dňoch apelujú na starostov a primátorov, aby zverejnili svoje faktúry za energie a ľudia si vedeli urobiť obraz o danej situácii. „V týchto hodinách sa ozývame starostom a primátorom, aby na facebookovom profile ZMOSu zverejňovali svoje faktúry. Dnes majú v rukách čierneho Petra oni, medzi svojimi obyvateľmi pôsobia ako tí, ktorí nevedia a nechcú. Ťažko je ľuďom vysvetľovať, že je rozdiel počúvať politikov v médiách a vidieť odlišnú realitu miest a obcí. Urobíme nástenku, ktorá bude vizitkou, aby si každý mohol porovnať avizované kompenzácie s realitou," dodal na záver.

Príklady nárastov faktúr za energie pre mestá a obce podľa ZMOS:

  • Obec Kocurany z okresu Prievidza platila v minulom roku 79 eur a v tomto roku má platiť 786 eur.
  • V prípade obce Hosťová v okrese Nitra bola výška ciene energií na šesť odberných miest v minulom roku 5300 eur a v tomto roku do vychádza na 27500 eur.
  • V prípade Galanty sme svedkami desaťnásobného zvýšenia cien.
  • Medzev avizoval 800 percentný nárast.
  • Obec Lenka avizuje 615 percentné navýšenie.
  • Obec Veľký Lipnik: Faktúra za peletky bola v roku 2021 za tonu 186 eura s DPH. V 2022 boli peletky za tonu za cenu 588 eur.

„Zo strany miest a obcí, ale aj škôl, ktoré samosprávy zriaďujú dostávame informácie o mimoriadne vysokom náraste cien energií, ktoré v podstate nútia samosprávy výrazne zasahovať do rozpočtov, hoci v mnohých prípadoch úhrada takýchto vysokých cien môže samosprávy doslova zruinovať," tvrdí pre Pravdu Michal Kaliňák.

Aj zatváranie veľkých firiem môže ohroziť chod samospráv. Predseda ZMOS Branislav Tréger na tlačovej konferencii v utorok povedal, že až 70 percent z príjmu samospráv je z dane z fyzických osôb. Ak podľa neho firmy zatvoria vyskočí nezamestnanosť, príjem samospráv bude nižší. „Bude dochádzať k radikálne znižovaniu životnej úrovne," vyhlásil.

Kompenzácie budú pokračovať

Vláda ešte začiatkom týždňa avizovala, že kompenzácie firmám za energie bude poskytovať aj v roku 2023.

„Okrem doterajšieho rozsahu pomoci sa uvažuje aj o zvýšení mesačných limitov pomoci a rozšírení pomoci na ďalšie subjekty. V krátkom čase očakávame od Európskej komisie schválenie ďalšej schémy pomoci pre priemysel," spresnila hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Ministerstvo hospodárstva už podľa nej poskytlo 117 miliónov eur v rámci pomoci podnikateľom, energeticky náročným podnikom, samosprávam a občianskym združeniam.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #obce #mestá #faktúry #kompenzácie