Po konci Slovalca sa ozvali ďalšie firmy. Máme veľké problémy, chceme stretnutie s vládou

Zamestnávatelia žiadajú vládu, aby urýchlene predstavila pomoc s cenami energií pre veľkých odberateľov. Ako dnes na tlačovej besede oznámili zástupcovia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ), Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), najväčšie priemyselné fabriky už predstavili svoj návrh, ktorý je podľa nich jednoduchý, adresný a dal by sa realizovať veľmi rýchlo.

10.01.2023 10:55
minimalka 8 Foto:
Na snímke zľava predseda ZMOS Branislav Tréger, viceprezident APZD Alexander Matušek, viceprezident AZZZ Rastislav Machunka, viceprezident RÚZ Jozef Špirko, prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová a oprávnený zástupca SOS Dušan Chalupa počas tlačovej konferencie na tému "Minimálna mzda 2023" 14. júla 2022 v Bratislave.
debata (96)

Založený je na odpustení tarifných a distribučných poplatkov a príprave schémy štátnej pomoci.

Bratislava, bývanie, byty, domy, ceny Čítajte viac Ceny bývania sa definitívne zlomili. Byty klesajú už na celom Slovensku (prehľad cien)

„Bohužiaľ, zatiaľ nemáme odpoveď, či je tento náš návrh akceptovaný. Ministerstvo hospodárstva SR už postúpilo schému do Bruselu, ale zaliať nevieme, čo bude nasledovať," uviedol prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga. Ako dodal, jasná tak nie je koľko finančných zdrojov bude alokovaných na takúto pomoc, na aké obdobie a ani to, ako by mohol celý systém pomoci fungovať. Zároveň zdôraznil, že namiesto nimi žiadaného zrušenia poplatkov, prišlo k pravému opaku a ich ceny stúpli. Pre veľkého odberateľa to znamená zvýšenie nákladov na úrovni asi 3 mil. eur.

Prezident AZZZ Tomáš Malatinský zdôraznil, že štát, ako aj rezort hospodárstva, sa síce pomoci pre veľkých odberateľov venovali, problém však je, že téma nie je uzatvorená a notifikovaná a fabriky tak nevedia, s čím môžu reálne počítať. Taktiež upozornil, že je pomerne veľká skupina firiem, ktoré sa zatiaľ nedostali k žiadanej pomoci a zo systému z rôznych dôvodov vypadli. Ako príklad spomenul vodárenské spoločnosti, ale aj podniky z oblasti železničnej dopravy a celý ambulantný sektor v zdravotníctve. Tie sa podľa neho dostavajú do existenčných problémov.

APZD v tejto súvislosti poukázala, že priemysel sa nachádza asi v najťažšej situácii od druhej svetovej vojny, veľkým problémom je aktuálne aj konkurencieschop­nosť slovenských fabrík. „Slovensko ako priemyselná krajina nie je izolovaná. Tým, že dnes nemáme jasne stanovené pravidlá, máme problém kalkulovať, my nevieme, s akými cenami energií môžeme počítať, čo spôsobuje veľmi vážne problémy," zhodnotil prezident asociácie Alexej Beljajev. Nejasné podmienky pomoci môžu zároveň podľa neho skomplikovať aj príchod nových investícií.

Problémy veľkých odberateľov sa týkajú aj viacerých samospráv. Ako objasnil predseda ZMOS Branislav Tréger, tie totiž majú pod sebou napríklad tepelné spoločnosti. Podľa jeho slov pritom budú mať nasledujúce mesiace veľké problémy, keďže štát zastropoval nárast cien tepla pre domácnosti.

Pozrite si tlačovku na videu:

Štát sa bráni: pomohli sme

Štát v boji s drahými energiami nezabudol ani na zraniteľných odberateľov energií mimo domácností. Tvrdí to Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré upozorňuje malé podniky a organizácie s ročnou spotrebou nepresahujúcou 30 megawatthodín v elektrine a 100 megawatthodín v plyne, na pripravovanú výzvu, ktorá bude zverejnená v krátkej dobe.

„Ide o pokračovanie pomoci Dočasného krízového rámca pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine, ktorú ministerstvo poskytovalo už v priebehu decembra 2022,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministra hospodárstva Mária Pavlusík.

Rezort hospodárstva opakovane zdôraznil, že o uvedenú pomoc na drahé energie môžu požiadať taktiež samosprávy. O kompenzácie vysokých cien energií môžu požiadať všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) upozorňuje, že určuje pre zraniteľných odberateľov regulované ceny elektriny a plynu. Poskytovanie akýchkoľvek finančných kompenzácií nie je v jeho zákonnej kompetencii. „Tie sú súčasťou prijatých mimoriadnych opatrení vlády SR. Odporúčame obrátiť sa na ministerstvo hospodárstva, ktoré avizovalo podporné schémy pre odberateľov mimo domácností na kompenzáciu zvýšených nákladov na energie,“ konštatoval pre agentúru SITA hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Odberateľom, ktorých ročná spotreba nepresahuje 30 megawatthodín v elektrine a 100 megawatthodín v plyne a ceny im určuje regulačný úrad, už posielajú dodávatelia energií niekoľkonásobné vyššie zálohové platby. Okrem iných na to upozornil aj predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský, ktorý plánuje situáciu so zainteresovanými čo najrýchlejšie riešiť.

Podľa poslanca za OĽaNO, drobným podnikateľom a rôznym združeniam, ale aj malým obciam, od začiatku januára začali chodiť „brutálne zvesti“. „Volá sa to zálohová faktúra na elektrinu. Cena? 500 až 650 eur za megawatthodinu bez DPH. Zhruba 5 až 6-krát viac ako vlani,“ upozornil Kremský, podľa ktorého je to výsledok regulácie energetiky a trhu s elektrinou, aká funguje na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina