Sledujeme masívny pokles cien plynu a elektriny. Kde sa až zastaví?

Ruská propagandistická televízia RT strašila koncom vlaňajška Európanov reklamou, ktorá im ukazovala, ako by to vyzeralo v Európskej únii bez ruského plynu. Európska rodina v reklamnom spote mrzne pri štedrovečernej večeri. Takto vyzerala kremeľská propaganda tesne pred Vianocami.

10.01.2023 05:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (211)

VIDEO: ‚Šťastné protiruské Vianoce‘. Ruská televízia straší Európanov.

Video

Táto predzvesť sa nenaplnila. Plynu bolo aj napriek poklesu ruských dodávok dostatok. Európske krajiny nahradili časť výpadku zvýšením dodávok z Nórska a dovozom skvapalneného plynu z Kataru či USA. Teplá zima, široká paleta neruských dodávok plynu smerujúcich do európskych potrubí a šetrenie energiami spôsobili, že európske zásobníky ostávajú aj naďalej dostatočne naplnené. Nemecké zásobníky s plynom sa dokonca stihli ešte aj mierne doplniť. To je vzhľadom na skutočnosť, že Európa je v strede vykurovacej sezóny, ojedinelý úkaz.

Dostatočne plné zásobníky s plynom vytvárajú dobré podmienky na to, aby Európa prežila túto zimu a vedela sa pripraviť aj na ďalšiu vykurovaciu sezónu. Platí, že čím viac plynu bude začiatkom roka v európskych zásobníkoch, tým menšiemu stresu a nákladom bude EÚ čeliť pri opätovnom napĺňaní zásobníkov na ďalšiu zimu.

Tri scenáre vývoja

Ceny plynu poklesli od svojho vrcholu v auguste až o 75 percent a sú nižšie ako pred ruskou agresiou na Ukrajine. Aktuálna cena plynu je však stále zhruba štvornásobná v porovnaní so začiatkom roka 2021. Údaje z pražskej burzy ukazujú, že súčasná cena plynu je na úrovni 77 eur za megawatthodinu.

Neistota, že ruský prezident Vladimir Putin úplne zastaví dodávky plynu do Európy, však stále pretrváva. Finančná spoločnosť ING prišla s koncoročnou analýzou, ktorá ponúka tri scenáre vývoja cien energií v tomto roku. Zameriava sa v nej na ceny plynu vo virtuálnom obchodnom uzle TTF v Holandsku.

Prvý, teda priaznivý scenár, počíta s tým, že tok ruského plynu sa zvýši a dodávky budú opäť prúdiť napríklad cez plynovod Jamal. Plynovod Jamal vedie z Ruska cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka. Plynovod Nord Stream, ktorý vedie dnom Baltského mora, bude ďalej nefunkčný a plyn cez potrubie nebude prúdiť. Zvýšené dodávky z Ruska by znamenali pokles cien plynu. V tomto scenári by sa cena plynu na TTF burze mala pohybovať pod úrovňou 150 eur za megawatthodinu. Pred vojnou sa jedna megawatthodina pohybovala nad úrovňou 60 eur.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Domácnostiam sa účty za elektrinu a plyn zvýšia. ÚRSO prepočítal, koľko si priplatia

Druhý, teda základný scenár, ráta so situáciou, že ruské dodávky plynu sa zvyšovať nebudú a ostanú na súčasnej úrovni. Znížený dopyt po plyne umožní európskemu bloku zvládnuť súčasnú zimu. Európa však v priebehu roka môže mať ťažkosti plniť svoje zásobníky plynom. Vyššie ceny plynu by sa mohli prejaviť hlavne počas zimy na prelome rokov 2023 a 2024. Podľa základného scenára by ceny plynu mohli vzrásť koncom roka až nad 210 eur za megawatthodinu.

Posledný, teda negatívny scenár, ukazuje, že ceny plynu sa môžu dostať ešte na vyššiu úroveň, akú dosahovali počas vrcholu v auguste minulého roka. Vyšplhať sa môžu v priebehu tohto roka až nad 260 eur za megawatthodinu, ukazuje čierny scenár ING analýzy. Takto vysoko by mohli ceny plynu vyskočiť v prípade, ak by Rusko dodávky do Európy zastavilo úplne. Druhou podmienkou je oživenie dopytu Číny po skvapalnenom plyne, čo by znamenalo agresívnejší boj medzi Áziou a Európou o skvapalnený plyn.

Pokles cien možno v roku 2024

Podobný pokles sledujeme aj pri cenách elektriny. Dôvodov na pokles cien elektriny je viac. Rozhodne k nim prispieva teplé a veterné počasie v Európe. „Vďaka tomu je vysoká produkcia veterných elektrární a zároveň je nízka spotreba zemného plynu. V zásobníkoch je výrazne viac plynu oproti obavám pred začiatkom zimnej sezóny,“ opisuje pre Pravdu analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord.cz. K stabilizácii trhu tiež prispelo navyšovanie produkcie francúzskych jadrových elektrární od konca leta.

Európa urobila podľa neho za posledné mesiace obrovský krok vpred a posilňovanie energetickej stability bude pokračovať aj v tomto roku. Výstavba nových elektrární bude kľúčová. Tomčiak tvrdí, že najrýchlejšie je možné stavať a zapájať do prenosovej sústavy solárne a veterné elektrárne. Tie však majú niektoré negatívne technické špecifikácie závislé od vonkajších podmienok. Napríklad musí svietiť slnko a fúkať vietor, inak produkovať elektrinu nebudú. Z tohto dôvodu preto budú vždy nutné i konvenčné zdroje, ktoré môžu produkovať elektrinu stále.

Domnieva sa, že určite sa zvýši záujem o výstavbu jadrových elektrární, ale zároveň sa stále budú stavať paroplynové elektrárne s tým, že plyn bude dovážaný buď zo Severného mora alebo vo forme skvapalneného ply­nu.

„V roku 2023 by ešte ceny elektrickej energie mali byť volatilné, ale následne od roku 2024 s masívnym budovaním nových zdrojov je možné očakávať pokles cien,“ vysvetľuje. Podľa neho pri súčasných cenách sa z hľadiska stavebných a prevádzkových nákladov vyplatí budovať nové elektrárne. „Zisk je dostatočne atraktívny,“ dodáva na záver.

© Autorské práva vyhradené

211 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Rusko #plyn #elektrina #dodávky