ÚRSO upozorňuje, aké faktúry za energie si treba všímať

Výrobcovia a dodávatelia tepla sú povinní pri fakturácii ceny za dodané teplo do bytových objektov postupovať podľa platného nariadenia vlády a neuplatňovať voči nim ceny tepla schválené od 1. januára tohto roka rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Informoval o tom v pondelok hovorca ÚRSO Radoslav Igaz s tým, že úrad aktualizoval svoje usmernenie a zohľadnil zmenu vládneho nariadenia z konca minulého roka.

09.01.2023 14:52
Andrej Juris, Foto:
Predseda ÚRSO Andrej Juris
debata

Kabinet pôvodne stanovil nariadením z 15. decembra limit nárastu ceny tepla pre koncových odberateľov v bytových objektoch na úrovni 15 %. Následne však vláda 29. decembra toto nariadenie zmenila a maximálny nárast určila na 20 eur za megawatthodinu (MWh) vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH).

Bratislava, bývanie, byty, domy, ceny Čítajte viac Ceny bývania sa definitívne zlomili. Byty klesajú už na celom Slovensku (prehľad cien)

Regulované ceny za dodávky zo systémov centrálneho zásobovania teplom (CZT) pre ďalšie skupiny odberateľov nie sú podľa hovorcu predmetom uvedeného naradenia vlády a budú sa tak uplatňovať na základe maximálnej ceny tepla stanovenej v rozhodnutí úradu.

„Úrad už dlhodobo upozorňuje, že maximálne regulované ceny tepla v roku 2023 sú ovplyvnené dramatickým nárastom trhových cien palív a energií potrebných na výrobu tepla. Teplárenské spoločnosti majú zároveň možnosť uplatniť ceny tepla, ktoré sú nižšie ako maximálne regulované, a viaceré spoločnosti aj takto vychádzajú v ústrety svojim odberateľom,“ priblížil Igaz.

Slovalco5 Čítajte viac Slovalco definitívne končí. Zamestnancom dá odstupné 17 mesačných platov

ÚRSO zároveň upozornil, že výška preddavkových platieb je výlučne na dohode medzi dodávateľom a odberateľom tepla a nie je v kompetencii úradu do takejto dohody zasahovať. Zálohové platby by mali reflektovať predovšetkým skutočne uplatnené ceny za teplo a očakávané objemy spotreby tepla odberateľov, dodal hovorca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #plyn #elektrina #ÚRSO